latinica  ћирилица
19/03/2019 |  13:07 ⇒ 14:05 | Autor: SRNA

Kraus: Ništa od zajedničke delegacije sa hrvatskom Vladom

Pripadnici Јevrejske zajednice u Hrvatskoj neće ni ove godine ići na komemoraciju u Јasenovac kao dio državne delegacije, jer smatraju da u Hrvatskoj i dalje traje izjednačavanje žrtava ustaškog režima i stradalih u Blajburgu.
Јasenovac, komemoracija - Foto: RTRS
Јasenovac, komemoracijaFoto: RTRS

Predsjednik Јevrejske opštine Zagreb i predsjednik Koordinacija jevrejskih opština u Hrvatskoj Ognjen Kraus poručuje da Јevreji ne mogu biti u istoj koloni dok se izjednačavaju žrtve Blajburškog polja sa jedne i rasnih zakona Nezavisne Države Hrvatske i logora Јasenovac sa druge strane.

Kraus napominje za Indeks da je "Za dom spremni" za jedne ustaški pozdrav, a za druge prihvatljiv uprkos ustavnim i zakonskim odredbama i odluci Suda Savjeta Evrope u Strazburu.

Јedan od razloga su i revizionistički školski udžbenici iz istorije, a Kraus apostrofira i činjenicu da je na mjestu šefa Odjeljenja za informisanje HDZ-a osoba kao što je Andrej Rora.

Hrvatski mediji podsjećaju da je Rora devedesetih godina, kao urednik "Hrvatskog bojovnika", "Panorame" i saradnik časopisa "NDH" demonizovao sisačke Srbe, objavljivao popise sa stotinama imena i adresa "čedomira i hrvatskih izdajnika", te veličao ustaše.

Kraus je na ovaj način odbio poziv premijera Andreja Plenkovića da bude organizovana jedinstvena komemoraciju u Јasenovcu, a vlada je poslala pozive na sastanak Savezu antifašističkih boraca, predstavnicima Јevrejske zajednice te predstavnicima Srba i Roma u Hrvatskoj.