latinica  ћирилица
19/03/2019 |  13:46 ⇒ 20/03/2019 | 09:26 | Autor: SRNA

Broćeta: Ne dozvoliti da Srbi ponovo napuste vjekovna ognjišta

Srbi će ponovo morati da napuštaju vjekovna ognjišta ukoliko zbog najavljenog novog priliva migranata budu formirani prihvatni centri u povratničkim opštinama u Federaciji BiH sa većinskim srpskim stanovništvom, rekao je Srni srpski delegat u Domu naroda Parlamenta FBiH Goran Broćeta.

- S obzirom na to da je najavljen novi talas migranata u narednom periodu, nadam se da nikome neće pasti napamet da im pravi sekundarna prihvatilišta ili centar u povratničkim opštinama Drvar i Bosansko Grahovo - naglašava Broćeta.

On ističe da srpski povratnici u ovim opštinama žive na ivici ljudskog dostojanstva i sa minimalnim uslovima za egzistenciju. 

- Svakodnevnu povratničku muku treba da upotpune migranti, pa da i ovo malo nas što ima ponovo krene put Republike Srpske i Srbije i da tako ove sredine konačno odu u istoriju - upozorava Broćeta.

On se nada da još ima savjesti da se ovakav ponižavajući i poražavajući čin ne desi. 

- Ukoliko se desi da Srbi povratnici budu ponovo morali da napuštaju svoja ognjišta zbog migranata spremni smo voziti narod pred zajedničke institucije BiH gdje ćemo čekati svoju sudbinu - poručuje Broćeta.

Broćeta je izrazio nadu da ministar bezbjednosti u Savjetu ministara u tehničkom mandatu Dragan Mektić neće još dugo obavljati ovu funkciju.