latinica  ћирилица
20/03/2019 |  08:15 | Autor: SRNA

Večeras promocija knjige "Spomenko i Ozren"

U Banjaluci će večeras biti promovisana knjiga "Spomenko i Ozren", koja govori o životu i smrti Spomenka Gostića /14/, najmlađeg poginulog srpskog borca u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu, kao i o ljubavi tog dječaka prema planini Ozren i rodnom selu.
Banski dvor - Foto: RTRS
Banski dvorFoto: RTRS

Autor knjige Mile Savić rekao je Srni da je ovo djelo objavljeno povodom 26. godina od pogibije Gostića - 20. marta 1993, u njegovom selu na Ozrenu. 

- Knjiga govori o životu i smrti Spomenka Gostića, ljubavi jednog dječaka prema planini i selu, ali i tradiciji i običajima stanovnika Ozrena osamdesetih i devedesetih godina prošlog vijeka. Rukopis se bavi i ratom na tom prostoru i stradanjem naroda tog kraja u borbi za svoje domove, porodice i slobodu - objasnio je Savić.

Savić je o Gostiću i njegovom životu i pogibiji već snimio zapaženi dokumentarni film "Spomenko na vječnoj straži", čiji će dijelovi biti prikazani na promociji.

Osim autora, na promociji govoriti književnici Milan Rakulj i Boro Kapetanović, koji je u recenziji naveo da je riječ o dragocjenom rukopisu koji opisuje život i smrt plemenitog i premladog ozrenskog junaka Spomenka Gostića. 

- Ovakve knjige nas nikada ne ostavljaju ravnodušnim i bude u nama potrebu za suzama, za istinskim plačom nad samim sobom kada je u pitanju narod kojem pripadamo. Taj isti srpski narod imao je i tih mladih junaka u svojoj istoriji i kroz vijekove. U ratu posljednjem, o da li posljednjem, ali najnovijem, najsvježijem - imao je Gostića - napomenuo je Kapetanović.

Kapetanović je ocijenio da narod koji nema ovakve knjige i djecu poput čestitog Gostića, nema razloga da postoji.

Spomenko Gostić rođen je 15. avgusta 1978. godine, a stradao je 20. marta 1993. Bio je vojnik i najmlađi odlikovani borac Vojske Republike Srpske.

On je 1992. godine živio sa majkom Milenom u selu Јovići nadomak Maglaja, koje je bilo okruženo naseljima sa većinskim muslimanskim stanovništvom i ubrzo se našlo na prvoj liniji fronta. Majka mu je umrla na početku rata, nakon čega je živio sa bakom koja je septembra 1992. godine poginula u granatiranju takozvane Armije BiH.

Gostić se nakon toga prijavljuje u Vojsku Republike Srpske gdje je u početku bio kurir, a potom je razvozio hranu borcima na prvoj liniji fronta. Obavljajući povjerene zadatke, jednom prilikom je upao u minsko polje, gdje je lakše povrijeđen, a jednom je bio i ranjen.

U ofanzivi muslimanskih snaga na planinu Ozren narod se povukao iz Јovića, a Gostić je sa nekoliko vojnika branio selo. U martu 1993. godine, u granatiranju položaja srpske vojske, pet vojnika je poginulo, a Gostić je teško ranjen.

Umro je 20. marta 1993. u Јovićima na Ozrenu, a sahranjen je sa stradalim saborcima na seoskom groblju u Gornjem Ulišnjaku.

Promocija će biti održana u Vijećnici Banskog dvora, sa početkom u 18.00 časova.