latinica  ћирилица
20/03/2019 |  14:31 | Autor: SRNA

Zahtjev za povlačenje priznanja samopoglašenog Kosova u Parlamentu Slovenije

Predsjednik Slovenačke nacionalne stranke Zmago Јelinčič podnio je u parlamentu Slovenije zahtjev ministru spoljnih poslova Miru Ceraru da ta zemlja povuče priznanje samoproglašenog Kosova, saznaje "Sputnjik".
Zmago Јelinčić (foto:mojvideo.kom) -
Zmago Јelinčić (foto:mojvideo.kom)

Tako je, poslije Italije, to druga članica EU u kojoj se na visokom nivou razmatra odluka o ključnom državnom pitanju Srbije.

Slovenačka nacionalna stranka je još 2008, kada se u parlamentu Slovenije glasalo o priznavanju nezavisnosti Kosova, bila protiv toga.

Na to je u Beogradu ove nedjelje podsjetio i potpredsjednik te stranke Јan Ivanuša, koji je za "Sputnjik" rekao da postoji novi putokaz, nova smjernica za to da se priznanja Kosova ponište, jer su se sada svi povukli svoje stavove.

- Španija je u međuvremenu dobila problem sa Katalonijom. Јasno je da sada treba biti pametan i odlučan u zahtevima za povlačenje priznanja. Vidjećemo kako će proći evropski izbori u maju, ali nadamo se nekim novim idejama i nekim novim snagama koje bi to omogućile - rekao je Ivanuša.

Slovenački ministar spoljnih poslova Miro Cerar izjavio je da Slovenija ne odustaje od priznanja samoproglašene nezavisnosti Kosova, dodajući da u vezi sa tim ipak postoji nekoliko otvorenih pitanja.

Slovenačka STA prenosi da je Cerar na pitanje da li Vlada Slovenije namjerava da odstupi od priznanja Kosova, koje mu je na sjednici Odbora slovenačke Skupštine za spoljnu politiku postavio lider Slovenačke nacionalne stranke Zmago Јelinčič, odgovorio da takve namjere ne postoje.

- Mislim da smo Kosovo opravdano priznali kao državu - rekao je Cerar, ali i dodao da je Slovenija svjesna da ipak postoji nekoliko otvorenih pitanja.

Kao i većina ostalih članica EU koje su priznale nezavisnost Kosova, Slovenija je to učinila u prvoj polovini 2008. godine tokom svog šestomjesečnog predsjedavanja EU.