latinica  ћирилица
20/03/2019 |  16:40 ⇒ 16:58 | Autor: SRNA

Incko: Nema loših naroda, samo loših pojedinaca

Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko izjavio je da današnja presuda prvom predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću potvrđuje individualnu odgovornost, a ne kolektivnu krivicu i da bi trebalo da donese olakšanje svim, kako je rekao, poštenim ljudima.
Valentin Incko - Foto: klix.ba
Valentin InckoFoto: klix.ba

- Nema loših naroda, samo loših pojedinaca - naglasio je Incko.

Prema njegovim riječima, današnja odluka Apelacionog vijeća predstavlja važan trenutak i trebalo bi da pruži osjećaj okončanja jednog poglavlja za sve žrtve, kao i za one koji su preživjeli "genocid, ratne zločine i zločine protiv čovječnosti u BiH", saopšteno je iz OHR-a.

- Ni jedna sudska odluka ne može preživjelima vratiti njihove najmilije, ali im može dati izvjesnu dozu moralne satisfakcije - naveo je Incko.

On je mišljenja da je ogroman doprinos Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Јugoslaviju i Rezidualnog mehanizma za krivične sudove u otkrivanju istine i u nastojanjima da se, kako kaže, zadovolji pravda nakon zločina koji su počinjeni tokom novije tragične istorije BiH.

U tom kontekstu, on je pozvao sve vlasti i političke lidere u BiH da se uzdrže od političkog nadmudrivanja ili pokušaja da diskredituju važan posao koji su obavili ovi međunarodni sudovi.

Međunarodni rezidualni mehanizam za krivične sudove u Hagu drugostepenom presudom osudio je Karadžića na kaznu doživotnog zatvora.

Drugostepena presuda izrečena je nakon što su razmotrene žalbe odbrane i tužilaštva na prvostepenu, kojom ga je 2016. godine Haški tribunal osudio na 40 godina zatvora.