latinica  ћирилица
20/03/2019 |  18:13 ⇒ 20:26 | Autor: RTRS

Svjetski mediji ispratili izricanje kazne Karadžiću

Veliki broj regionalnih i svjetskih medija ispratio je izricanje drugostepene presude Radovanu Karadžiću. Na presudu je reagovala i predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović, koja je rekla da presuda ne može da vrati živote žrtava i ublaži bol njihovim porodicama.

Među prvima su bili mediji iz Srbije i Hrvatske. "Kurir" u svom tekstu posvećenom presudi Radovanu Karadžiću posebnu pažnju posvetio je simbolici njegove kombinacije i njegovoj facijalnoj ekspresiji.

- On se pojavio u crnom odijelu, sa crvenom kravatom i bez nekih izraženih ekspresija na licu, a analitičari kažu da crvena kravata označava "moć i strast", navodi se u tekstu Kurira.

"Јutarnji list" iz Hrvatske navodi da je Karadžić osuđen na doživotnu kaznu zatvora zbog zločina protiv čovječnosti i za etničko čišćenje Bošnjaka i Hrvata u BiH.

Britanski "Gardijan" navodi da su sudije potvrdile optužbu za, kako se navodi, genocid na području Srebrenice 1995. godine, ukazujući na naređenje koje je Karadžić potpisao četiri mjeseca ranije.

Irski list "D Ajriš Tajms" istakao je da je Radovan Karadžić gotovo hladnokrvno dočekao presudu, iako je svjestan činjenice da će kraj života dočekati iza rešetaka.

Raša Tudej, Dojče Vele, AFP, Rojters i Frans 24 samo su neki od medija koji su ispratili današnju presudu. O tome ko je bio Radovan Karadžić – "predsjednik, psihijatar, pjesnik", piše AFP Rojters, navodeći da je okončano jedno od najvažnijih suđenja, dok je Bi-Bi-Si najviše pažnje posvetio dešavanjima u Srebrebnici za vrijeme rata.

AP piše da je Karadžiću produžena zatvorska kazna za genocid, ratne zločine i zločine protiv čovječnosti i nije pokazao skoro nikakvu reakciju u trenutku kada je sudija čitao presudu.

Istovremeno, reaguju i evropski zvaničnici. Poslanik Evropskog parlamenta i predsjedavajući gupe za Zapadni Balkan Eduard Kukan kaže da su "više od decenije porodice i žrtve čekale kraj suđenja Radovanu Karadžiću".