latinica  ћирилица
20/03/2019 |  18:53 ⇒ 20:24 | Autor: RTRS

Zvanični Beograd nije se oglašavao o presudi prvom predsjedniku Srpske

Činjenično stanje nije promijenjeno ni u jednoj tački presude i ni na koji način ne može da utiče na relacije u BiH, a kamoli izmjeđu BiH i Srbije, poručuju srpski pravnici reagujući na današnju presudu Radovanu Karadžiću. Bivše starješine i učesnici rata u BiH, razočarani su presudom.

Zvanični Beograd nije se oglašavao o presudi. Izricanje se ipak pomno pratilo. Oni, koji su već iskusili hašku pravdu, kažu da nisu imali iluzija šta je Tribunal u Hagu, ali da ne mogu da vjeruju da je ovakva presuda donesena i ističu da ako neko osuđuje Karadžića za genocid, optužuje sve njih.

- Koliko je genocida izvršeno nad srpskim narodom pa niko nikad ništa nije urado povodom toga, sada ispada je srpski narod genocidan. To ne može biti indivudiualna kvalifikacija samo za Karadžića, mi se ne možemo pomiriti s tim - rekao je Veselin Šljivančanin.

Lider radikala Vojislav Šešelj rekao je da je Haški tribunal u skandalima prevazišao sam sebe.

-Ovo što se danas desilo je gaženje osnovnih pravnih principa, zloupotreba sudstva u političke svrhe. Presudu su donijeli ljudi koji nisu imali nikakvog pravničkog znanja. Nisam imao nikakvih iluzija, ali sam očekivao da bar pasti optužnica za genocid jer za to nisu imali nikakvih dokaza. Ali, oni ne razmišljaju, oni su dobili naglog i tako presuđuju. I mi im ništa ne možemo - rekao je Šešelj.

Haški sud je osnovan da bi Srbe osudio za rat i danas je to i pokazao, naveli su u udruženjima starješina vojske i policije Republike Srpske.

- Ova presuda je finale haške inkvizicije prema srpskom narodu. Ona će pogoršati međunacionalne odnose u BiH, kao i mišljenja prema srpskom narodu, a stvoriće i nove tenzije - istakao je Milenko Karišik, predsjednik Udruženja Zavjet otadžbine.

Predsjednik Udruženja Čast otadžbine Rodoljub Anđić kaže da je ovom presudom ispunjena svrha formiranja Haškog suda.

- Uspjeli su da Srbe optuže za rat, a presuda Karadžiću je trebalo da posluži NATO-u i zapadnim zemljama da se amnestiraju od zločina prema miru - kaže Anđić.

Srpski narod suočen je sa sistematskom nepravdom i na prste se mogu izbrojati primjeri da je neko odgovarao za svirepe zločine nad srpskim narodom, kažu u Udruženju "Zavjetnici". S druge strane, dodaju, osuđen je za genocid prvi borac protiv islamskog fundamentalizma u Evropi.

- Nažalost, zapadna Evropa to ne prepoznaje, ona grli one koji njihovu djecu raznose po tržnim centrima. Presuda Radovanu Karadžiću je presuda srpskom narodu i i oni će pokušati da nam nametnu kolektivnu krivicu - kaže Milica Đurđević Stamenkovski, članica Udruženja Zavjetnici.

Da će Sarajevo pokušati da eksploatiše presudu za geoncid bivšem predsjedniku Srpske, smatra i novinar Tomica Kresojević.

- Ova kazna je ravna kazni koju je dobio Rudolf Hes u Nirnbergu. Na ovaj način Karadžić se identifikuje sa osnivačem Trećeg rajha, a time se baca velika kazna na srpski narod i buduću poziciju - kaže Kresojević.

Dobro je, ipak, što nije proširena optužnica za genocid kako je tražilo Tužilaštvo, rekao je poznati advokat Toma Fila, jer time padaju i sve buduće rezolucije poput one britanske, kojom hoće da se provuče teza da su Srbi genocidan narod. Na kraju, kaže, treba imati na umu da međunarodno pravo ne postoji, već samo pravo jačeg.