latinica  ћирилица
21/03/2019 |  11:04 ⇒ 12:34 | Autor: RTRS

Trebinje: Promocija knjige "Miris škije" Branka Aleksića

Knjiga "Miris škije", Bilećanina Branka Aleksića promovisana je u Muzeju Hercegovine u Trebinju. U kratkim pričama, autentičnim hercegovačkim govorom autor svjedoči o prošlim vremenima i težačkom životu na selu, posebno ističući ulogu žene, koje su očuvale ognjišta i porodice.

Kratke, istinite priče, pričane uz ognjište, na sijelima, na njivama u pauzama od teškog rada, uz neizostavni miris škije- duvana, Branko Aleksić je pretočio u knjigu, nastojeći da ne mijenja ništa u atentičnosti govora i događaja.

- Uz miris škije pričane su najljepše priče. Uz škiju se mirilio  i sve što je zabilježeno u ovoj zbirci prati škija. Predstavljene su na onaj način i onim govorom kako su i kazivane. Kratke su jer je herecegovački seljak umio više reći jednom rečenicom, nego svi mi da se skupimo iako smo škole završili pa da nešto pričamo - istakao je Aleksić.

Aleksićev prvenac je svojevrsno svjedočanstvo prošlosti, ali i putokaz za budućnost, ocjenjuju kritičari. 53 kratke priče su medaljoni jezika, običaja i istorije herecovačkog sela.

- Knjiga asocira na đeda, na selo, na priče koje su velike i sa velikom porukom, misaone. Vvrati se slika ognjišta i 20 mudrih ljudi koji razgovaraju, jedan govori drugi slušaju, nema upadanja u riječ - rekao je Miodrag Hrnjez Ljumo književnik. 

Nakon promocije u Bileći i Trebinju, škija će "zamirisati" i u drugim hercegovačkim opštinama. Planirane su promocije u Srbiji posebno u mjestima gdje ima iseljenika iz Hercegovine. Autor ističe, da mu je želja, da selo oživi u sadašnjosti, a ne samo u pričama i knjigama.