latinica  ћирилица
21/03/2019 |  11:28 ⇒ 12:33 | Autor: SRNA

"Povećati obim robne razmjene Srpske i Rumunije"

Cilj susreta delegacija područne banjalučke Privredne komore i Privredne komore rumunske regije Prahova je povećanje obima spoljnotrgovinske razmjene, budući da Republika Srpska i Rumunija imaju odličnu saradnju, rekao je predsjednik banjalučke Privredne komore Goran Račić.

Račić, koji predvodi privrednu delegaciju Banjaluke na sastanku sa rumunskom delegacijom, naveo je da je banjalučkim privrednicima Rumunija zanimljivo tržište za mašinsku industriju.

- Budući da je značajan dio naše metalne industrije orijentisan ka auto-industriji, imamo veliki potencijal da plasiranje proizvoda za ovu industriju proširimo na rumunsko tržište jer se tamo nalaze dvije veoma značajne auto-kompanije `Reno` i `Ford` - rekao je Račić novinarima prije početka privrednih susreta.

Prema njegovim riječima, Republika Srpska u Rumuniju trenutno najviše izvozi naftna ulja, a zatim i puževe, dijelove obuće i dio drvne industrije.

Račić je podsjetio da su područna Privredna komora Banjaluka i Privredna komora Prahova 2013. godine potpisale sporazum o saradnji, te da je u proteklih šest godina intenzivirana saradnja.

- Naš obim spoljnotrgovinske razmjene u momentu kada smo potpisali sporazum bio je na nivou 30 miliona evra, a danas je 45 miliona evra, što govori da smo svi zajedno radili na razvijanju proizvodnih kapaciteta i mogućnosti - rekao je Račić.

On je napomenuo da će predstavnici kompanija iz Banjaluke u okviru privrednih susreta imati priliku da se sretnu sa predstavnicima šest kompanija iz ove rumunske regije.

- Nadam se da će nam današnji privredni susreti omogućiti da za nekoliko godina zabilježimo povećan obim robne razmjene sa Rumunijom - dodao je Račić.

Predsjednik Privredne komore regije Prahova Aurelijan Gugulesku istakao je da su predstavnici rumunskih kompanija zainteresovani da pronađu poslovne partnere u Banjaluci.

- Regija Prahova je jedna od najznačajnijih u Rumuniji jer je kolijevka naftne industrije, koja predstavlja našu najveću snagu - naveo je Gugulesku.

Gugulesku je rekao da u Rumuniji trenutno postoje četiri rafinerije nafte, od kojih su tri u regiji Prahova.

- Osim naftne industrije, zainteresovani smo za saradnju i u drugim sektorima, naročito u korist malih i srednjih preduzeća koja predstavljaju 99 odsto lokalne ekonomije - kaže Gugulesku.