latinica  ћирилица
21/03/2019 |  12:01 | Autor: SRNA

Istočna Ilidža: Ozvaničen početak izgradnje mini-hidrocentrale

U Istočnoj Ilidži danas je ozvaničen početak izgradnje mini-hidrocentrale na rijeci Željeznici, vrijednosti 10 miliona KM, kapaciteta jedan megavat, sa mogućnošću proširenja na još jedan megavat.
Istočno Sarajevo - mini hidrocentrala - Foto: SRNA
Istočno Sarajevo - mini hidrocentralaFoto: SRNA

Radove su svečano otvorili načelnik opštine Istočna Ilidža Marinko Božović, zatim Rado Gavrić, jedan od vlasnika firme SAS iz Priboja koja je investitor radova, i Nemanja Kostić, tehnički direktor građevinske firme Radis koja je izvođač radova.

Božović je rekao novinarima da je ovo prva mini-hidrocentrala na području opštine Istočna Ilidža, te da postoje mogućnosti za izgradnju još dvije mini-hidrocentrale na rijeci Željeznici.

- Ova mini-hidrocentrala radi se kao projekat dvije opštine, početak vodozahvata je na području opštine Trnovo, a strojara je predviđena na području opštine Istočna Ilidža - naveo je Božović i dodao da su sve potrebne dozvole za izgradnju dali i nadležni republički organi.

Gavrić je rekao da su ispoštovani svi urbanistički, ekološki i drugi zahtjevi, te da je rok za završetak radova dvije godine.

On je zahvalio Vladi Republike Srpske i ministru energetike i rudarstva Petru Đokiću koji su izašli u susret ovom projektu.

Kostić je rekao da je njegova firma izabrana za izvođača radova, jer ima višegodišnje iskustvo u izvođenju radova na objektima hidrotehničke strukture, te dodao da su u proteklom periodu izgradili veliki broj mini-hidroelektrana.