latinica  ћирилица
21/03/2019 |  13:53 | Autor: SRNA

Pokrenut projekat "Muzeji u pokretu"

Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske pokrenuo je danas novi projekat "Muzeji u pokretu", čiji je cilj poboljšanje kvaliteta edukativne saradnje muzejskih ustanova sa osnovnim školama, ali i pružanje prilike da mališani iz sredina koje nemaju muzej, budu upoznati o njihovom radu i sadržajima.
Projekat "Muzej u pokretu" - Foto: RTRS
Projekat "Muzej u pokretu"Foto: RTRS

Direktor Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske Sarita Vujković navela je da je riječ o zajedničkom projektu sa Zemaljskim muzejom BiH, te da ima za cilj i doprinos jačanju obrazovnih kapaciteta kako muzeja, tako i školskih ustanova.

- Kustosi ova dva muzeja kroz niz edukativnih programa osnovcima će predstaviti rad muzeja, njihovu ulogu i značaj u društvu, te ukazati da muzeji mogu biti i zanimljivi - rekla je Vujkovićeva novinarima u Banjaluci.

Vujkovićeva je istakla da je u okviru projekta "Muzeji u pokretu" predviđen niz organizovanih posjeta muzejima, ali i školama u 28 opština i gradova u BiH, kao što su Sarajevo, Trebinje, Bijeljina, Doboj i mnoga druga mjesta koja nemaju muzeje.

- Ovaj projekat želi da predstavi muzeje posebno djeci koja nemaju priliku da posjete ove institucije kulture, te koja nikada nisu bila u muzeju i nemaju predstavu šta tamo može da se vidi - rekla je Vujkovićeva.

Direktor Zemaljskog muzeja BiH Mirsad Sijarić rekao je da je osnovni problem društva to što se pristup kulturi svodi na nekoliko većih centara.

- Naša dužnost je da u mjeri u kojoj možemo doprinesemo da se taj problem razbije, te nam je zadovoljstvo što ćemo ovim projektom, zajedno sa Muzejom savrmene umjetnosti, ukazati da su kultura i umjetnost jedno, te da ih ne treba razdvajati - rekao je Sijarić.

Projekat "Muzeji u pokretu" realizuje se u okviru projekta "Dijalog za budućnost - jačanje socijalne kohezije u BiH", koji sprovode Unesko, UNDP i Unicef u partnerstvu sa Predsjedništvom BiH.

Direktor Kancelarije Uneska u BiH Siniša Šešum istakao je da je cilj ovih aktivnosti da se postigne dijalog između svih aktera u BiH, kako bi mogla biti kreirana bolja budućnost za mlade.

- Želimo promovisati kulturu kao faktor pomirenja, ali i kao značajan faktor razvoja, jer su muzeji izvori znanja i mogu pružiti veliku podršku obrazovnom sistemu - rekao je Šešum.