latinica  ћирилица
21/03/2019 |  16:24 ⇒ 20:21 | Autor: RTRS

Projekat "Muzeji u pokretu" - cilj bolja saradnja muzeja i osnovnih škola

"Muzeji u pokretu", zajednički je projekat Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske i Zemaljskog muzeja u Sarajevu.

Cilj je bolji kvalitet obrazovne saradnje muzeja i osnovnih škola.

Mališani nekoliko banjalučkih osnovnih škola mogli su da u okviru projekta prvi posjete Muzej saremene umjetnosti. Kustosi ova dva muzeja osnovcima su na zanimljiv način predstavili njihovu ulogu i značaj u društvu.

Osnovne škole i institucije kulture neophodno je da sarađuju kako bi djeci privukli pažnju i kuluturu učinili što zanimljivijom

- Oni imaju eksponate, mi imamo plan i program i mislim da je najbolje kada radimo zajedno - kaže Svjetlana Radusin, direktorka OŠ "Aleksa Šantić" Banjaluka.

Projektom "Muzeji u pokretu" planiran je niz organizovanih posjeta muzejima, i školama u 28 opština i gradova u Srpskoj i Federaciji BiH.

- Ovaj projekat želi da predstavi muzeje posebno djeci koja nemaju priliku da posjete ove institucije kulture, te koja nikada nisu bila u muzeju i nemaju predstavu šta tamo može da se vidi - napominje Sarita Vujković,  direktorica Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske. 

. Projekat se realizuje u okviru "Dijaloga za budućnost - jačanje socijalne kohezije u BiH", koji sprovode Unesko, UNDP i Unicef u partnerstvu sa Predsjedništvom BiH.