latinica  ћирилица
21/03/2019 |  18:09 | Autor: SRNA

Zvizdić: Izostali rezultati u borbi protiv korupcije

Predsjedavajući Savjeta ministara u tehničkom mandatu Denis Zvizdić ocijenio je da je ovo tijelo u protekle četiri godine omogućilo ispunjavanje ključnih uslova za kandidatski status za članstvo BiH u EU i iza sebe ostavilo dobru matricu za rad budućeg saziva Savjeta i saradnju institucija u BiH, ali da su izostali rezultati u borbi protiv korupcije.
Denis Zvizdić - Foto: RTRS
Denis ZvizdićFoto: RTRS

Predstavljajući novinarima rezultate rada Savjeta ministara u proteklom mandatu, Zvizdić je danas u Sarajevu ponovio realizaciju ključnih prioriteta – evroatlantske integracije, ekonomski razvoj i obnova BiH, vladavina prava i borba protiv korupcije i svih oblika ekstremizma i regionalna i međunarodna saradnja.

On je naveo i ispunjavanje 19 uslova na osnovu kojih je BiH skinuta sa sive liste Radne grupe za finansijsko djelovanje /FATF/, ispunjavanje oko 90 odsto zadataka iz Reformske agende, porast BDP od 3,2 odsto, povećanje obima spoljnotrgovinske razmjene BiH na 30 milijardi KM, kao i pokrivenost uvoza izvozom od 68 do 70 odsto.

Prema njegovim riječima, na početku mandata Savjeta ministara u BiH je bilo oko 717.000 zaposlenih, a danas ih je oko 815.000.

Govoreći o odgađanju usvajanja Nacionalnog godišnjeg plana, Zvizdić je rekao da se to "tehničko pitanje u BiH pretočilo u politikantsko pitanje".

Za bezbjednosnu situaciju Zvizdić je rekao da je zadovoljavajuća, "tim prije jer je zaustavljen odlazak ekstremista iz BiH na ratište u Siriji".

- Nismo zadovoljni nivoom i efektima borbe protiv korupcije u BiH - istakao je Zvizdić.

On je poručio da u BiH treba ostaviti pitanja iz prošlosti i okrenuti se putevima saradnje, pomirenja i međusobnog uvažavanja.

Zahvaljujući medijima u BiH na saradnji, Zvizdić je rekao da bi u BiH što prije trebalo da bude donesen zakon o zabrani govora mržnje.

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u tehničkom mandatu Mirko Šarović, kao cilj ministarstva na čijem je čelu označio je rad na EU standardima, otvaranje tržišta, te ukidanje vancarinskih barijera za izvozno orijentisane privrednike.

On je izrazio zadovoljstvo rezultatima postignutim na planu rekordne pokrivenosti uvoza izvozom, te izvozom krompira, piletine, mlijeka, meda i kože, pri čemu je izrazio nadu u što skoriji izvoz crvenog mesa i jaja iz BiH u zemlje EU, kao i članstvo u Svjetskoj trgovinskoj organizaciji.

Prema njegovim riječima, pred institucijama BiH stoji još puno posla, jer je u prethodnom periodu od raspoloživih 650 miliona KM iz IPA fondova, BiH iskoristila tek oko 156 miliona KM.

Savjet ministara u proteklom manadatu održao je 195 sjednica, obradio 4.743 tačke dnevnog reda, utvrdio 90 zakona, donio 26 strategija.