latinica  ћирилица
21/03/2019 |  18:49 ⇒ 21:39 | Autor: RTRS

Ima li aktuelni saziv Savjeta ministara čime da se pohvali?

Iako je bilo najavljeno, Savjet ministara na današnjoj sjednici nije se bavio aferom vrbovanja i naoružavanja selefija u BiH od strane hrvatskih obavještajaca.

Tema je prolongirana za neku od narednih sjednica, zbog neprisustva ministra bezbjednosti u tehničkom mandatu Dragana Mektića. Zato su predsjedavajući Denis Zvizdić i njegov zamjenik Mirko Šarović, pred novinarima sumirali četverogodišnji mandat.

Trajalo je to cijeli sat! Da iza govornika nije bio istaknut grb BiH, prisutne novinarske ekipe i predstavnici stručnih službi pomislili bi da su teleportovani u Njemačku ili Skandinaviju.

"Regionalni lider" u rastu izvoza, u prevenciji terorizma; vrlo uspješni u borbi protiv svih oblika radikalizma i ekstremizma; u poštovanju evropskih standarda, "najkvalitetnija" članica CEFTE, na korak do članstva u Svjetskoj trgovinskoj organizaciji; unaprijeđena je regionalna saradnja; usvojene sve tražene strategije, svi sistemski zakoni; zaposleno ni manje ni više već 100.000 ljudi dominantno u realnom sektoru; međusobna saradnja ministara izuzetno korektna... Nizale su se bajkovito ode i hvalospjevi na vlastiti račun!

- Rad Savjeta ministara u ove četiri godine može biti dobra matrica, dobar primjer i dobra paradigma, na koji način se može raditi - kaže Denis Zvizdić, predsjedavajući Savjeta ministara.

A onda buđenje iz paralelnog svijeta! Dok je Dragan Mektić po Zagrebu završavao privatne obaveze u službenom automobilu i s istom takvom pratnjom, "progresivni" Zvizdić ga je najavljivao na sjednici Savjeta ministara – gdje je trebalo da razriješi aferu "naoružavanje bh. selefija".

No, po starom običaju nije je razriješio ni u Sarajevu ni u Zagrebu. Naime, za navodne dokaze o aferi, zagrebačkog novinara uputio je na sarajevskog mu kolegu, autora štiva o aferi. A u Sarajevu, taman kad smo pomislili da će svemogući Zvizdić klonirati sveznajućeg Mektića, uslijedila je iznuđena korekcija!

Zvizdić je "saznao" ono što je ovdašnja medijska scena satima prije objavila!

- U toku konferencije sam dobio informaciju iz mog kabineta da će ministar Mektić biti odsutan - naglašava Zvizdić.

Da li su Zvizdića iz kabineta obavijestili da među "svim usvojenim strategijama" primjera radi nema one o procesuiranju ratnih zločina, koja je usaglašena, a ipak duže od godinu "sklonjena" negdje u ladice!?

Ili je možda sam sklonio!? Šta su mu savjetnici kazali – kad već "cvjeta" međusobna ministarska saradnja, zašto zatvor u Istočnoj Ilidži još nije u funkciji, a radovi završeni krajem 2017. godine!?

Ili ako je već reformska agenda za evro integracije gotovo stopostotno ispunjena, zašto je nedavno druga, slične sadržini kao i ona od prije četiri godine, iz Brisela "stigla" u Sarajevo!?

Zašto je bazni briselski upitnik popunjavan 15 mjeseci, umjesto 6 – što je bio rok koji su ministri sami sebi zacrtali!? Zašto je Brisel odgovore na dodatna pitanja čekao pola godine umjesto oročena tri mjeseca!? Zašto su, sve vrsno sarađujući, bh. ministri u taj isti Brisel naizmjenično slali pisma demantujući jedni druge, poput slučaja Pelješki most!?

Zašto Unsko-sanski kanton vapi za pomoć zbog najezde migranta, a ona nikako da stigne iz Sarajeva.... I zašto prvi put u postratnoj praksi dva uzastopna Izvještaja o radu "progresivnih" ministara, za 2016. i 2017. godinu, nisu prihvaćena čak ni u parlamentu!?

Mnogo je neodgovorenih pitanja ostalo jer su iz Zvizdićevog kabineta pravili selekciju poželjenih i nepoželjnih i pitanja i novinara! Kako god, oni koji monitoring rada Savjeta ministara vrše, za hvalospjeve nisu spremni.

- Vlast uglavnom govori o onome što je dobor, što su dobro uradili. O lošim rezultatima o propuštenim šansama, o onome što su planirali a nisu uradili uglavnom ne govore - navodi Ivica Ćavar iz CCI.

Usvojili su ministri udarnici kaže Zvizdić, čak 90 sistemskih zakona za četiri godine. Statistika "monitora" drugačija. Većina usvojenih "kreacija" bila je tek puka tehnička korekcija postojećih zakona. Druge pak, poput seta o akcizama, reciklirane su po dva ili više puta i uvijek nanovo zbrajane u ukupnom skoru.

- Definitivno pokazuju da je usvajanje zakona najlošiji segment njihovog rada a to je njihova primarna nadležnost - pojašnjava Ćavar.

Mandat za primjer ili mandatni debakl!? Tek Denis Zvizdić, od partijskih lidera "preuzeo" je i palicu pregovovarača o formiranju novog Savjeta ministara.

Dok se naizmjenično na toleranciju i saradnju u BiH pozivao, ucjenjivački je izjavio i kako će nasljedniku prepustiti jednu od dvije oročene mu fotelje, onu predsjedavjaućeg Savjeta samo koji minut nakon usvjanja tzv. godišnjeg nacionalnog plana za NATO integracije. I dok je Zvizdićeva "odiseja" trajala, njegov zamjenik Mirko Šarović je izlaganje "pomno" pratio! Drugi – Vjekoslav Bevanda, iako najavljen, nije se ni pojavio. Saznajemo da nije želio da statira u Zvizdićevoj predstavi, mada je glavni glumac izostanak pravdao nepostojećim sastancima.