latinica  ћирилица
22/03/2019 |  10:30 ⇒ 12:52 | Autor: SRNA

Brnabić: NATO da bude svjestan greške agresije na nedužni narod

Premijerka Srbije Ana Brnabić rekla je da Srbija ne smije zaboraviti žrtve NATO bombardovanja, te da mora pokušati da oprosti, ali da zemlje NATO moraju biti svjesne greške agresije nad nedužnim stanovništvom.

Otvarajući međunarodni skup u Beogradu povodom 20 godina od NATO agresije na Srbiju, Brnabićeva je istakla da rane građana Srbije nisu zarasle i da i danas bole.

Brnabićeva je rekla da Srbija ne smije zaboraviti 1999. godinu, svoje žrtve, uništene fabrike i privredu, kao ni koliko ju je bombardovanje unazadilo i osiromašilo.

Ona je istakla da Srbija mora da pokuša da oprosti i da se okrene budućnosti, partnerstvu i saradnji.

Prema njenim riječima, Srbiji niko ne treba da spočitava greške iz prošlosti, jer je svjesna da je griješila i da danas nije bezgrešna.

- Bombardovanje Srbije je greška drugih, a ne građana koji su usred Evrope, na kraju 20. vijeka bili žrtve bombardovanja od strane onih sa kojima se uvijek borili za iste vrijednosti slobode, pravde i jednakosti u čak dva svjetska rata - rekla je Brnabićeva.

Ona je podsjetila da je u jednom od tih ratova Srbija za te vrijednosti dala čak jednu trećinu populacije.

- Za zajedničku budućnost bi bilo dobro da i svi oni budu svjesni da je greška sa te strane, da budu svjesni greške agresije nad nedužnim i stanovništvom 1999. godine - rekla je Brnabićeva.

Ona je navela da je sukob NATO sa Srbijom bio sve samo ne ravnopravan i da se završio rušenjem Srbije, te da su mete bili svi, bez obzira na nacionalnost, vjeru i politiku.

Brnabićeva je ocijenila da posljedice bombardovanja i danas svi građani Srbije osjećaju, pa čak i oni koji tada nisu bili rođeni.

Ona je rekla da ni poslije 20 godina Srbija nije dobila odgovor od onih koji su je bombardovali na pitanje zašto su u 20. vijeku napali jednu evropsku zemlju i ocijenila da odgovor vjerovatno neće ni dobiti.

Brnabićeva je podsjetila da je NATO za tu priliku izmislio termin "kolateralna šteta", koji su ponavljali i njegov portparol i svjetska štampa.

Ona je dodala da Srbija popravlja ne samo razrušene mostove, nego i mostove sa partnerima koji su je bombardovali.

Prema njenim riječima, Srbija je danas zemlja na koju može da se računa, zemlja koja zna kuda ide i kako tamo da stigne.

Ona je naglasila da je važno da Srbija danas ima prijatelje na svim stranama svijeta i posebno pozdravila ambasadore Rusije i Kine, zemalja koje su uvijek uz Srbiju.

Skup je organizovao beogradski Institut za međunarodnu politiku i privredu, a a učestvuju stručnjaci i cijelog svijeta od Rusije, Velike Britanije, Kine, pa čak i iz Indije.