latinica  ћирилица
22/03/2019 |  10:50 ⇒ 10:52 | Autor: SRNA

"Beograd još dugo neće imati normalizovane odnose sa sad i NATO"

Analitičar Dušan Proroković rekao je da Srbija zbog NATO bombardovanja i agresije još zadugo neće imati u punoj mjeri normalizovane odnose ne samo sa SAD, nego i sa brojnim zapadnim silama koje predvodi NATO.
Dušan Proroković - Foto: Sensservis
Dušan ProrokovićFoto: Sensservis

Proroković je rekao Srni da mu je povodom 20 godina od NATO agresije na Srbiju posebno zanimljivo to što se tek sa današnje vremenske distance mogu sagledati sve posljedice.

To se ne tiče samo Srbije i regiona, nego ukupne svjetske politike, rekao je Proroković u Beogradu u pauzi međunarodnog naučnog skupa o NATO agresiji.

- To je bio prvi korak gubitka povjerenja brojnih aktera međunarodnih odnosa u SAD i početak novog procesa militarizacije i svega onoga što danas gledamo - rekao je Proroković sa Instituta za međunarodnu politiku i privredu, koji je organizovao skup.

Prema njegovim riječima, odnosi između SAD, Kine, Rusije i drugih regionalnih sila poslije 1999. godine više nisu bili isti.

- Epilog svi vidimo. Oni su i te kako narušeni - rekao je Proroković.

Komentarišući to što se na skupu, iako su pozvani nisu pojavili ambasadori SAD i drugih zapadnih zemalja, a Proroković je rekao da to u nekoj mjeri razumije.

On je napomenuo da su prisustvo potvrdili ambasadori četiri NATO članice, ali se nisu pojavili.

- To razumijem i u nekoj meri je normalno. Ne treba gajiti iluziju da bi bilo koji zapadni diplomata ili političar došao na ovakve skupove", naveo je Proroković.