latinica  ћирилица
22/03/2019 |  11:20 | Autor: Večernje novosti

DŽejmi Šej: Volio bih da dođem u Beograd, a da me ne gađaju ciglama i paradajzom

DŽejmi Šej, dugogodišnji službenik NATO i portparol Alijanse za vrijeme bombardovanja Savezne Republike Јugoslavije, koji je sada u penziji, izjavio je da žali zbog "kolateralne štete", ali tvrdi da je bombardovanje bilo opravdano.
DŽejmi Šej (Foto: Arhiva V. N.) -
DŽejmi Šej (Foto: Arhiva V. N.)

U intervjuu Bi-Bi-Siju na srpskom povodom 20. godišnjice bombardovanja, Šej je kazao da poslije 1999. godine nije dolazio u Beograd, iako je prije bombardovanja imao prijatelja u Srbiji.

- Američki predsjednik Hari Truman je rekao - ako želite prijatelja u Vašingtonu, kupite psa. Možda to važi za mene i Beograd - možda je jedini način da imam prijatelja u Beogradu, da nabavim psa - rekao je Šej.

Kako navodi Bi-Bi-Si na srpskom, Šej je u Beogradu omražen jer mu je pripisano autorstvo nad konstrukcijom "kolateralna šteta" za civilne žrtve NATO projektila, a u Prištini, gdje povremeno odlazi, dočekuju ga kao - heroja.

- Možda bih ja želio da je taj odnos nešto ravnomjerniji, ali to ne možete da kontrolišete - možete samo da radite svoj posao na najbolji način - kaže Šej.

On je prokomentarisao korišćenje konstrukcije "kolateralna šteta" za stradanja civila.

- Ta konstrukcija zaista oslikava jednu distancu prema stvarnosti, ljudima kojima je nanet bol. Trebalo je da budemo oprezniji u korišćenju vojne terminologije koja je kontraproduktivna u široj javnosti - naveo je Šej.

Ipak tvrdi da je intervencija NATO u Јugoslaviji bila je i neizbježna i opravdana.

- U situaciji nasilja i etničkog čišćenja, NATO je uradio pravu stvar da se na Kosovu ne bi ponovio scenario iz Bosne. Izrazio bih žaljenje zbog pojedinih detalja, ali zbog opšteg razloga za pokretanje kampanje - 20 godina kasnije jednako sam uvjeren u opravdanost, baš kao i tada - kazao je Šej.

On napominje da je u posljednje dvije decenije imao mnogo susreta sa Srbijom u promjenjenim okolnostima, kaže da je radio na projektima NATO i Srbije, a sebe opisuje kao prijatelja Beograda "iz sjenke", jer tvrdi da je tako bolje i za projekte i za njega.

- Volio bih da dođem u Beograd, a da to ne bude u potpunoj tajnosti - žalim što je razvod bio ne iz izbora, nego iz nužde. Volio bih da govorim na nekoj konferenciji i da, ako prema meni ne poleti mnogo cigli i paradajza, to uradim još dva-tri puta u narednih nekoliko godina - zaključio je Šej.