latinica  ћирилица
22/03/2019 |  11:47 ⇒ 16:26 | Autor: RTRS

Modriča: Podrška malim i srednjim preduzećima

U Modriči je održan okrugli sto na temu "Programi i usluge podrške malim i srednjim preduzećima" na kome je učestovalo dvadestak modričkih privrednika, predstavnici lokalne zajednice, Investiciono-razvojne banke Srpske, Republičke agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća i Privredne komore Srpske. Razgovarano je o podršci i razvoju modričke privrede.

Kako unaprijediti odnos modričke privrede sa institucijama Srpske, tema je okruglog stola. U malim i srednjim preduzećima u Modriči većinom rade mladi ljudi koji imaju viziju razvoja.

- Većina tih institucija nam je pružila podršku da li savjetodavnu, da li kroz određen modele finansiranja, spajanje i saradnje sa partnerima koji imaju srodne djelatnosti kao što ih mi imamo - istakao je Davor Karalić, direketor preduzeća Optima Pauer.

Mladen Krekić, načelnik opštine Modriča ističe značaj mladih generacija.

-Sigurno je da mala i srednja preduzeća drže Modirču u kontnuitetu. Radi se o mladim ljudima jer na mladom čovjeku ostaje sva ova modrička priča.

Investiciona razvojna banka Republike Srpske odobrila je 184.000 KM za realizaciju dva projekta. Do sada je preko IRB-a u modričku privredu plasirano 14,25 miliona maraka.

-Kamatne stope su 4,7 uz napomenu da se one umanjuju preduzećima iz prerađivačke industrije, koliko su to izvoznici, ukoliko su članovi klastera. Kamatna stopa može biti još manja za 0,6 s obzirom da je ova opština srednje razvijena - istakla je Snježana Vujnić, direktorka IRB Republike Srpske.

Iz privredne komore su obećali lakšu put do realizacije ideja pogotovo kad je u pitanju izvozna politika.

- Nedostaje nam tješnja komunikacija. Trebamo svi međusobno vidjeti da bolje komuniciramo. Jedince lokalne samouprave su neko od koga treba prva informacija da krene. Dogovorili smo se da ćemo jedni drugima slati češće infromacije - poručila je Dragana Kokot, rukovodilac pravne službe u Privrednoj komori Republike Srpske.

U Modriči radi oko 5.000 privrednika, a procjenjuje se da je još najmanje 3.000 u sivoj zoni. Budućnost razvoja ove opštine je u razvoju malih srednji preduzeća čiji je zadatak da Modriču vrati u grupu rzvijenih opština.