latinica  ћирилица
22/03/2019 |  12:13 ⇒ 12:49 | Autor: TANЈUG

Počinje 16. Beogradski festival igre

Pred publikom u Sava centru igrači iz Belgije izvešće dejlo "Fraktus pet" inspirisano tekstovima jevrejsko-američkog lingviste i političkog filozofa Noama Čomskog.
Beogradski festival igre (Foto:dnevno.rs) -
Beogradski festival igre (Foto:dnevno.rs)

Nastupom multinacionalne trupe Istman iz Antverpena, koju predvodi jedan od najintrigantnijih savremenih koreografa Sidi Larbi Šerkaui, u večeras počinje 16. Beogradski festival igre.

Djelo "Fraktus pet" inspirisano je tekstovima mislioca Noama Čomskog, a bavi se načinima na koje se pojedinac može zaštititi od političke i društvene propagande.

- Osnovna teza Čomskog o slobodi govora protiv političkih pokušaja kontrole i manipulacije medijima, slaže se sa mojom umjetničkom potrebom da stvorim prostor koji stalno i iznova otkriva svoj identitet. Taj neophodan proces obnove se ne ponavlja postepeno. To se dešava kroz radikalne frakture, sa ciljem da se oslobodi prošlosti - objašnjava koreograf Šerkaui.

Na festivalu će u nedjelju govoriti i baletska zvijezda Vivijana Durante, poslije čega će nastupiti ansambl Holandskog teatra igre iz Haga, koji će na svom šestom beogradskom gostovanju izvesti komade Pola Lajtfuta, Sola Leona i Marka Gekea.

Pod sloganom Emocije do 12. aprila u Beogradu, Novom Sadu i Vršcu, 16 trupa iz 11 zemalja izvešće 21 koreografsku postavku i 23 sola i dueta.