latinica  ћирилица
22/03/2019 |  12:20 ⇒ 16:26 | Autor: RTRS

Bijeljina: Potpisan ugovor o izgradnji sistema za navodnjavanje

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, Boris Pašalić i gradonačelnik Bijeljine, Mićo Mićić potpisali su ugovor o izgradnji sistema za navodnjavanje na oko 511 hektara oranice u semberskom selu Crnjelovo. Izgradnja sistema trebalo bi da počne za desetak dana, a izvođač je bijeljinsko preduzeće Higra.

To je prva faza projekta koji podrazumijeva izgaradnju sistema za navodnjavanje na oko 11.000 hektara.

Investicija je vrijedna 3,8 miliona KM. Grad Bijeljina učestvuje sa 15 odsto, odnosno 600.000 KM, dok je Vlada Republike Srpske obezbijedila 3,2 miliona.

- Radiće se vodozahvat u kanalu Dašnica sa kapacitetom 300 litara u sekundi i oko 25 kilometara cjevovoda koji će biti dovoljni za napajanje tih 511 hektara, a već ovih dana krećemo sa projektovanjem susjednog sistema koji ćemo da radimo, ako sve bude po planu, naredne godine - rekao je Pašalić.

Cilj je, kaže Pašalić da u nekoliko narednih godina završe navodnjavanje na planiranih 11.000 hektara.

Zbog klimatskih promjena, savremena proizvodnja je, bez navodnjavanja, gotovo nezamisliva.

U ovom dijelu Srpske poljoprivrednici se bave intenzivnom poljoprivrednom proizvodnjom, uglavnom proizvode povrće, ali i ratarske kulture, tako da će savremeni sistem za navodnjavanje biti od velike koristi.

Izvođač radova je preduzeće Higra iz Bijeljine.

- Radi se 25 kilometara cjevovoda velikih profila, a radiće tako da drži kontinuirano pritisak bez obzira na potrošnju, oko četiri do četiri i po bara u sistemu. To je veći pritisak nego u vodovodu u Bijeljini - naveo je Dragan Sarić, izvođač radova.

Planirano je da radovi budu završeni za osam mjeseci.

Iz godine u godinu u Srpskoj se povećavaju površine pod sistemima za navodnjavanje.

Već su ranije izgrađeni sistemi na PD "Semberija" u Pelagićevu i Bratuncu, a trenutno se gradi i u Trebinju i Ljubinju.

U Srpskoj se trenutno navodnjava oko 15 odsto oranica.