latinica  ћирилица
22/03/2019 |  12:41 ⇒ 16:26 | Autor: SRNA

Prosječna neto plata u februaru 896 KM

Prosječna neto plata isplaćena u februaru u Republici Srpskoj iznosila je 896 KM i u odnosu na prethodni mjesec nominalno je veća za jedan odsto, a realno za 0,5 odsto, rekao je vršilac dužnosti direktora Republičkog zavoda za statistiku Јasmin Komić.
Јasmin Komić - Foto: RTRS
Јasmin KomićFoto: RTRS

On je na konferenciji za novinare u Banjaluci rekao da je prosječna bruto plata isplaćena u februaru iznosila 1.391 KM.

Komić kaže da je u odnosu na isti mjesec prošle godine, prosječna neto plata nominalno veća za 6,5 odsto, a realno za 5,7 odsto.

Rekao je da je ukupan indeks potrošačkih cijena u Republici Srpskoj u februaru veći za 0,5 odsto u odnosu na januar, dok je u odnosu na februar prošle godine ukupan indeks potrošačkih cijena u prosjeku veći za 0,8 odsto.

Komić ističe da je indeks odjeljka hrana i bezalkoholnih pića veći za 1,7 odsto, indeks odjeljka namještaj i pokućstvo za 0,4 odsto, a indeks odjeljka zdravstvo za 0,1 odsto.

Prema njegovim riječima, indeksi odjeljaka stanovanje, obrazovanje, restorani i hoteli i ostala dobra i usluge ostali su nepromijenjeni.

Komić je naveo da je indeks odjeljka prevoz niži za 0,4 odsto, indeks odjeljka odjeća i obuća niži je za 0,3 odsto, dok su indeksi odjeljaka alkoholna pića i duvan, komunikacije, te indeks odjeljka rekreacija i kultura niži za po 0,1 odsto.