latinica  ћирилица
22/03/2019 |  13:04 ⇒ 16:26 | Autor: SRNA

Industrijska proizvodnja u februaru veća za 2,1 odsto

U Republici Srpskoj ukupna desezonirana industrijska proizvodnja u februaru u poređenju sa januarom ove godine veća je za 2,1 odsto, rekao je vršilac dužnosti direktora Republičkog zavoda za statistiku Јasmin Komić.
Zavod za statistiku Republike Srpske - Foto: RTRS
Zavod za statistiku Republike SrpskeFoto: RTRS

On je na konferenciji za novinare u Banjaluci rekao da je ukupna kalendarski prilagođena industrijska proizvodnja u Republici Srpskoj u februaru ove godine u poređenju sa februarom prošle godine manja za 11,7 odsto.

Komić je naveo da desezonirana industrijska proizvodnja u februaru u poređenju sa januarom 2019. godine u oblasti vađenje ruda i kamena bilježi rast od 20 odsto, u oblasti proizvodnje i snabdijevanja električnom energijom, gasom, parom i klimatizaciji rast od 2,7 odsto, dok prerađivačka industrija bilježi pad od 0,9 odsto.

On kaže da je kalendarski prilagođena industrijska proizvodnja u februaru ove godine u poređenju sa februarom 2018. godine u oblasti vađenje ruda i kamena bilježi rast od 3,1 odsto, prerađivačka industrija bilježi pad od 13,1 odsto, a proizvodnja i snabdijevanje električnom energijom, gasom, parom i klimatizacija pad od 15,2 odsto.

Komić navodi da je broj zaposlenih u industriji u februaru 2019. godine u odnosu na isti mjesec prošle godine veći za 0,4 odsto, a u odnosu na januar 2019. godine veći je za 0,3 odsto, dok je u odnosu na prosječan mjesečni broj zaposlenih u 2018. godini manji za 0,7 odsto.