latinica  ћирилица
22/03/2019 |  13:14 | Autor: SRNA

Srpska najviše izvozi u Italiju, a uvozi iz Srbije

Republika Srpska je, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, u januaru i februaru ove godine najviše izvozila u Italiju i Hrvatsku, a najviše je uvozila iz Srbije i Italije.
 - Foto: SRNA
Foto: SRNA

U izvozu najveće učešće ima električna energija, a najviše se uvoze lijekovi.

- Vrijednost izvoza u Italiju je 92 miliona KM, odnosno 16,3 odsto, a u Hrvatsku 67 miliona KM, odnosno 11,8 odsto od ukupno ostvarenog izvoza - rekao je vršilac dužnosti direktora Republičkog zavoda za statistiku Јasmin Komić danas na konferenciji za novinare u Banjaluci.

On je naveo da je Srpska u istom periodu najviše uvozila iz Srbije, i to u vrijednosti od 121 milion KM, odnosno 18 odsto i iz Italije u vrijednosti od 86 miliona KM, odnosno 12,8 odsto od ukupno ostvarenog uvoza.

Posmatrano po grupama proizvoda, u periodu januar-februar 2019. godine, kako je naveo Komić, najveće učešće u izvozu ostvaruje električna energija sa 52 miliona KM, što iznosi 9,1 odsto od ukupnog izvoza, dok najveće učešće u uvozu ostvaruju lijekovi, sa ukupnom vrijednošću od 29 miliona KM, što iznosi 4,2 odsto od ukupnog uvoza.

Prema Komićevim riječima, u februaru ove godine Republika Srpska je ostvarila izvoz u vrijednosti od 294 miliona KM, a uvoz je bio 376 miliona KM.

- Procenat pokrivenosti uvoza izvozom iznosio je 78,2 odsto, dok je pokrivenost uvoza izvozom za prva dva mjeseca tekuće godine iznosio 83,7 odsto - naveo je Komić.

On je dodao da je u periodu januar-februar 2019. godine ostvaren izvoz u vrijednosti od 564 miliona KM, što je za 3,6 odsto manje u odnosu na isti period prethodne godine, dok je uvoz u istom periodu iznosio 673 miliona KM, što je za 2,4 odsto manje u odnosu na isti period prethodne godine.