latinica  ћирилица
22/03/2019 |  15:34 ⇒ 15:39 | Autor: SRNA

Radojičić: Ove godine između pet i 10 miliona KM ulaganja u vodosnabdijevanje

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić rekao je danas da očekuje da će grad ove godine imati između pet i 10 miliona KM ulaganja u sisteme vodosnabdijevanja i kanalizacije, od čega će koristi imati desetine hiljade građana.
Igor Radojičić (Foto: Novosti/D. Pozderović) -
Igor Radojičić (Foto: Novosti/D. Pozderović)

- Nakon što je 2017. godine riješen primarni problem centralnog gradskog grijanja, sada je fokus na probleme u saobraćaju i vodosnabdijevanju - rekao je novinarima Radojičić, koji je prisustvovao obilježavanju 22. marta - Svjetskog dana voda u krugu Fabrike vode u naselju Novoselija.

On je naveo da je u fazi gradnje više različitih vodosistema, navodeći pri tom sistem "Crno vrelo" sa četiri podsistema, koji obuhvata široko područje od Manjače do Prijedora sa 20.000 potencijalnih potrošača, kao i vodosistem u Јagarama koji se odnosi i na visinske zone naselja Starčevica i Debeljaci.

Radojičić je istakao da se radi i na vodosnabdijevanju područja naselja Česma sa visinskim zonama, koje podrazumijeva i mjesnu zajednicu Priječani i opštinu Laktaši, te nizu različitih većih i manjih vodosistema na području potkozarskih sela.

- Neka sela u okolini i neka prigradska naselja i danas nemaju stabilno snabdijevanje vodom ili ga nemaju uopšte, dok naši prijatelji iz Izraela kad dođu u Banjaluku kažu da ne znamo kakvo bogatstvo imamo - kaže Radojičić.

Direktor banjalučkog "Vodovoda" Zoran Popović rekao je da će do sredine juna Fabrika vode u Novoseliji imati savremenu laboratoriju u kojoj će biti rađena analiza više od 5.000 uzoraka.

- Možemo se pohvaliti da smo među najorganizovanijim i najboljim vodovodima u regionu i smatramo da je naša voda jedna od najkvalitetnijih - istakao je Popović.

On je podsjetio da je "Vodovod", povodom 22. marta - Svjetskog dana voda, cijelu sedmicu posvetio obilježavanju, u okviru čega su priređene posjete banjalučkim osnovnim školama i učenicima od prvog do trećeg razreda podijeljeno 1.500 slikovnica o temi ekologije, a održana je i panel-rasprava.

Popović je napomenuo da se "Vodovod" tokom cijele godine fokusira na rad sa osnovcima i srednjoškolcima kada je riječ o značaju i zaštiti voda i da je mnogo urađeno na zaštiti rijeke Vrbas, te poručio da vodu treba racionalno trošiti i čuvati životnu sredinu.