latinica  ћирилица
22/03/2019 |  16:23 ⇒ 19:59 | Autor: RTRS

Vlada će podržati realizaciju kapitalnih projekata u Banjaluci (FOTO)

Vlada Srpske, u narednom periodu, pomoći će nekoliko kapitalnih infrastrukturnih projekata u Banjaluci, najavljeno je nakon sastanaka delegacije Vlade, predvođene premijerom Radovanom Viškovićem, sa gradonačelnikom Banjaluke Igorom Radojičićem.

Nastavak je to uspješne saradnje, jer je u prethodnom periodu već realizovano, ili je u fazi realizacije, nekoliko značajnih projekata, poput obnove Banskog dvora ili izgadnje pojedinih saobraćajnica.

Grad Banjaluka trenutno je velikom investicionom zamahu – ove godine bi u kapitalne infrastrukturne projekte trebalo da bude uloženo više od 30 miliona maraka. Predstavnici Vlade saslušali su planove gradske uprave i obećali pomoć na projektima gdje još nije zatvorena finansijska konstrukcija.

Јedan od njih trebalo bi da bude izgradnja nove saobraćajnice prema Univerzitetskom kliničkom centru, koja bi trebalo značajno da rastereti postojeće.

Višković je istakao da će Vlada podržati realizaciju kapitalnih projekata za koje grad Banjaluka nije imao finansijsku konstrukciju.

- Nastavićemo saradnju na dobrobit građana. Realizacija kapitalnih projekata je značajna za razvoj Banjaluke i Republike Srpske - rekao je Višković

Osim ovoga, grad i vlada zajednički bi trebalo da realizuju još nekoliko zajedničkih porjekata, poput proširenja osnovne škole Miloš Crnjanski u naselju Petrićevac.

Iz Gradske uprave poručuju da su veoma zainteresovani i za donošenje nekoliko novih zakonskih rješenja, prije svega zakonaa o lokalnoj samoupravi, uređenju prostora i građenju i sportu, a razgovarano je i o određenim imovinskim pitanjima.

- Zainteresovani samo za neku neperspektivnu vojnu imovinu, a takođe i u oblasti kulture ima određenih imovinskih problema - istakao je gradonačelnik Radojičić.

Izgradnjom auto-puteva i ulaganjima u razvoj aerodroma, stvorene su važne pretpostavke za razvoj Banjaluke i Republike Srpske, a slične aktivnosti biće nastavljene i u narednom periodu, poručeno je sa današnjeg sastanka.