latinica  ћирилица
22/03/2019 |  18:44 ⇒ 20:06 | Autor: RTRS

Obilježen Svjetski dan voda

BiH je prva u regionu po količini vode za piće, a peta u Evropi. Ovo je istaknuto na skupu u Bijeljini, u organizaciji Јave ustanove Vode Srpske, koji je okupio sve relevantne institucije BiH, povodom Svjetskog dana voda, čiji je moto ove godine "Voda za sve". Da bi svi u BiH imali redovnu isporuku vode, neophodno je uložiti 700 miliona evra.

BiH ima četiri i po puta više vode nego što je potrebno .Imamo potencijal ,ali mnogi stanovnici snabdijevaju se vodom iz bunara i lokalnih vodovoda gdje se ne obavljaju odgovarajuće analize.

- Imamo prirodne pretpostavke da obezbjedimo da svaki stanovnik BiH ima zdravu pijaću vodu, međutim trenutno nije takva situacija. Oko 60 odsto stanovništva je priključeno na kontrolisane vodovodne sisteme - rekao je pomoćnik direktora ЈU Vode Srpske 

 Uporedo sa izgradnjom vodovodne mreže neophodna je i izgradnja sistema za prečiščavanje otpadnih voda.

- Svega 30 posto stanovništva je priključeno na javne kanalizacijske sisteme, od čega svega 15 odsto prikupljene vode se prečišćava - istkao je direktor Akegencije za vodno područje Јadranskog mora Mostar Damir Mrđen.

Minstar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Boris Pašalić naveo je  da u Srpskoj samo tri lokalne zajednice  imaju dobro izgrađene sisteme prečišćavanja otpadnih voda, te dodao da su to Bijeljina, Trebinje i Bileća.

Voda je dragocjen resurs i za savremenu poljoprivrednu proizvodnja koja je, bez navodnjavanja, gotovo nezamisliva. Danas je potpisan ugovor za izgradnju sistema na 511 hektara oranice u semberskom selu Crnjelovo.

- Radiće se vodozahvat u kanalu Dašnica sa kapacitetom 300 litara u sekundi i oko 25 kilometara cjevovoda koji će biti dovoljni za napajanje tih 511 hektara - naglasio je ministar Pašalić.

Gradonačelnik Bijeljina Mićo Mićić rekao je da je projekat navodnjavanja Semberije započet onda kada je dovedena Drina u grad.

- Vidite, gotovo na Savi će biti navodnjavano drinskom vodom. I upravo zahvaljujući projektu na 511 hektara će bukvalno imati slavinu koju možete iskoristiti za navodnjavanje svoje njive - dodao je Mićić.

Ovo je prva faza projekta koji podrazumijeva izgradnju sistema za navodnjavanje na oko 11 hiljada ha. Investicija je vrijedna 3,8 miliona maraka. Vlada je obezbijedila 3,2 miliona ,a ostatak Grad Bijeljina .Planirano je da radovi budu završeni za osam mjeseci.