latinica  ћирилица
22/03/2019 |  18:56 ⇒ 19:53 | Autor: RTRS

Brnabić: NATO izvršio agresiju na nedužne ljude

Bombardovanjem Srbije započela je agresivna politika Zapadnih sila, koja će rezultirati sa više od 40 intervencija SAD-a širom svijeta.

Sada, međutim, sve ukazuje da dolazi kraj, i kreće redefinisanje međunarodnih odnosa, rečeno je u Beogradu, na skupu uoči 20-te godišnjice NATO agresije, na kojem će u narednim danima govoriti više od 200 profesora i članova instituta širom svijeta. Srbija je vojno neutralna, ali ipak mora sarađivati i sa onima koji su je bombardovali, rekla je premijerka Ana Brnabić na otvaranju.

Dvadeset godina nakon bombardovanja, situacija je takva da se mora sarađivati sa agresorima ali se ne mora prestati isticati čija je krivica za bombarodvanje nedužnih cicvila i žmuriti na porušene mostove, privredu i činjenicu da je, kako je rekla Brnabićeva, samo za nas izmišljen termin - kolateralna šteta.

- Počećemo da gradimo mostvoe sa onima koji su nas bombardovali 1999. godine i koji su nam danas bliski partneri, ponovo kao i toliko puta kroz istoriju. Nastavićemo da gradimo mostvoe i sa onima s kojima se ni danas ne razumijemo - istakla je Brnabićeva.

Novi prijatelji, ne smiju biti iznad onih koji su bili uz nas u to vrijeme, naveli su predstavnici Srbije, pokazavši na ambasadore Rusije i Kine.

- Zato treba svi danas otvoreno da pričamo o tome, i zato treba da kažemo otvoreno ono što mislimo. NATO agresija ne smije da se zaboravi. Moramo svi da pričamo kako bi naša djeca, naši unici znali šta se desilo - rekao je ministar za rad Srbije Zoran Đorđević.

 Vojna intervencija u Srbiji, bila je marker koji je pokazao kako će od tog momenta SAD voditi svoju spoljnu politiku, rekao je profesor Gordon Baroš, napominjući da su SAD od posljednjih 20 godina, 19 - u ratu. Profesorka sa Univerziteta u Riu dodaje da je ta politika na izmaku.

- To može da znači da ulazimo u period haotičnog okončanja zapadne prevlasti u svetu. Ako je 19. vijek bio vijek Evrope, 20. vijek SAD, sad smo na tački kad možemo da kažemo da je ovo vijek Azije - naglasila je profesorka Univerziteta u Rio de Žaneiro Beatris Biso.

Predstavnici Kine naveli su da su razvoj i saradnja najbolji odgovori hegemoniji i politici sile, da su evropske integracije pravi put za Srbiju, ali i da su sigurni da je srpski narod mudar i sposoban da riješi i pitanje Kosova.