latinica  ћирилица
22/03/2019 |  19:09 ⇒ 19:13 | Autor: SRNA

Guskova: Srbija 1999. godine branila Rusiju

Ruski akademik Јelena Guskova izjavila je da je 1999. godina pokazala da je Srbija zapravo tada branila Rusiju, da je branila granice pravoslavlja i slovenstva, te da je samim tim, Srbija ratovala da Rusija postane svjesna svoje uloge u savremenom svijetu.
Јelena Guskova (Foto:slovoslovlje) -
Јelena Guskova (Foto:slovoslovlje)

- Tek poslije 20 godina izgleda da je Rusija nešto shvatila - rekla je Guskova na konferenciji pod nazivom "Mir i napredak umesto ratova i siromaštva", koja je organizovana u Domu Vojske u Beogradu povodom 20 godina od NATO agresije na SR Јugoslaviju.

Guskova je navela da je od početka NATO bombardovanja Rusija pokušavala da podrži SRЈ diplomatskim sredstvima, ali da nije mogla u toj podršci da ode predaleko jer je iščekivala pomoć od Zapada i MMF-a, prenosi "Sputnjik".

Prema njenim riječima, tokom dva najteža mjeseca za Balkan, stav Rusije se mijenjao u više navrata.

- Vrlo brzo su u Moskvi i drugim gradovima zabranjeni protesti pred stranim ambasadama, a vladala je ideja da Rusija ne treba da bude uvučena u rat. Čak je u jednom trenutku Boris Јeljcin telefonirao Bilu Klintonu i rekao da postoji želja unutar Dume da se Beogradu isporuči oružje koje bi onemogućilo pilotima NATO-a da izvršavaju borbene operacije - rekla je Guskova.

Ona je ocijenila da je uloga nekadašnjeg ruskog premijera i sprecijalnog predstavnika za Kosovo i Metohiju Viktora Černomirdina bila izdajnička.

Guskova je istakla da se Vojska SR Јugoslavije u tom periodu proslavila nevjerovatnim herojstvom i da NATO nije slomio njenu borbenu gotovost.

- Ljudi nisu posrnuli i nisu se borili protiv vlasti Slobodana Miloševića. Plan NATO-a je propao, patriotizam celog naroda je pobedio. NATO nije odneo vojnu pobedu, a generali Alijanse nisu uspeli da objasne kako je vojska Јugoslavije uspela da očuva svoje resurse - rekla je Guskova.

Ona je ocijenila da su, međutim, uspjeli u nečem drugome, a to je da Srbiji nametnu svoje uslove - oblik političkog uređenja, saradnju sa EU, ali i sa Haškim tribunalom.