latinica  ћирилица
23/03/2019 |  10:24 | Autor: RTRS

Nuhić: Hrvatsko naoružavanje vehabija je spin u režiji AID-a

Politički analitičar Mehmedalija Nuhić tvrdi da je afera vezana za navodni pokušaj naoružavanja vehabija u BiH preko hrvatske obavještajne službe "namjerno izmišljena i plasirana od strane bivših AID-ovaca", koji su, prema njegovim riječima, i danas aktivni u radu Obavještajno-bezbjednosne agencije BiH, piše portal Insajder.
Mehmedalija Nuhić (Foto:insajder.in) -
Mehmedalija Nuhić (Foto:insajder.in)

Komentarišući za Insajder tvrdnje pojedinih medija, ali i visokih državnih zvaničnika da su u navedenu aferu bile umiješane čak i hrvatske diplomate u BiH, ali i pojedini novinari, Nuhić smatra da je tu riječ o "klasičnom obavještajnom spinu".

- Simptomatično je to da je afera o navodnoj umiješanosti hrvatske obavještajne službe u pokušaj naoružavanja selefija u BiH plasirana baš u vrijeme velike političke krize i pokušaja da se formira nova vlast. Poznato je da u OBA i danas postoji snažna struktura bivših pripadnika bošnjačke tajne službe AID, te da su to ljudi koji su povezani sa SDA na razne načine. Osim štete koja se pokušava nanijeti hrvatskoj strani, ova afera direktno je plasirana s ciljem pokušaja nanošenja štete i Republici Srpskoj, budući da su pojedini učesnici, kao i novinari koji se tu pominju angažovani u medijskom prostoru Srpske – kaže Nuhić.

On, između ostalog, podsjeća na to da oni koji su pokrenuli priču o navodnom tajnom naoružavanju vehabija u BiH, kako kaže, nisu ništa učinili na polju obećanog, a nikad ispunjenog zahtjeva za zatvaranje vehabijskih komuna i paradžemata.

- Ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić je još prije nekoliko godina najavio da će konačno stati u kraj vehabijskim komunama iz kojih se regrutuju džihadisti i u kojima ne važe zakoni ove države. Islamska zajednica je takođe obećavala da će svi vehabijski paradžemati morati da budu pod njenom kontrolom ili, u protivnom, neće moći da postoje. Šta je od toga urađeno? Umjesto obećanog i najavljenog, te komune i paradžemati i dalje nesmetano rade, služe kao azil povratnicima sa sirijskog ratišta i predstavljaju ogromnu bezbjednosnu prijetnju ne samo za BiH, već za cijelu regiju i Evropu. Za to nisu krivi ni Hrvatska ni bilo ko sa strane, već isključivo domaće bezbjednosne službe koje su prepune bivših AID-ovaca i islamskih radikala. Vehabije uživaju njihovu zaštitu i to je jasno bez ikakve sumnje – tvrdi Nuhić.

Izvor: insajder.in