latinica  ћирилица
23/03/2019 |  19:10 ⇒ 20:04 | Autor: RTRS

U toku istraga nakon tragedije u Rudniku boksita Milići

Nakon jučerašnje tragedije u Rudniku boksita Milići, u kojoj su poginula dva rudara, u toku je istraga policije, rudarskih i geoloških inspektora.

Danas je organizovana povorka i sahrana jednog od dvojice rudara koji su stradali u rudniku

Saučešće porodicama i Kompaniji "Boksit" uputili su predsjednica Željka Cvijanović, premijer Radovan Višković, predsjednik parlamenta Nedeljko Čubrilović i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

Tužan dan u Milićima. Danas je organizovana povorka i sahrana jednog od dvojice rudara koji su stradali u rudniku. Tragedija u rudniku boksita ne pamti se za 60 godina rada.

Predsjednik Kompanije "Boksit" iz Milića Rajko Dukić rekao je da rudarski i geološki inspektor, policija i organi kompanije ispituju sve u vezi sa nesrećom, te da će protiv odgovornih, ukoliko budu utvrđeni propusti, biti preduzete odgovarajuće mjere.

Dukić je izrazio saučešće porodicama nastradalih rudara kojima će, kako je naveo, biti pružena značajna materijalna pomoć.

On je istakao da su Žugić i Ostojić pripadali elitnoj klasi rudara i da su bili obučeni za posao koji su radili.

- Imali su zvanje kvalifikovanog kopača, što je reprezentativno zvanje za rad u podzemnoj eksploataciji - rekao je Dukić novinarima i dodao da su nastradali rudari bili obučeni da rade i kao palioci mina i rukovaoci rudarskih mašina i da "sa te strane takve stvari ne bi trebalo da se događaju".

Riječ je o profesionalnim rudarima koji su obučeni i kvalifikovani radnici za rad sa rudarskim mašinama i minama. Branislav je imao 30 godina i rodom je iz Zvornika. Slaviša Žugić je iz Milića, oženjen je i otac dvoje djece.

Šta se tačno desilo pokazaće istraga u koju su uključeni rudarski i geološki inspektori i policija. Iz Republičkog inspektorata danas nisu odgovarali na naše pozive. Iz policije informacija da je istraga u toku.

Јama Braćan nalazi se na području opštine Srebrenica. U upotrebi je za eksploataciju već više od deset godina.