latinica  ћирилица
23/03/2019 |  19:11 ⇒ 20:05 | Autor: RTRS

Uoči sastanka SNSD-SDS-PDP - datum nepoznat, svi saglasni: Treba razgovarati

SNSD je predložio PDP-u i SDS-u dva termina za sastanak, na kojem će razgovarati o formiranju vlasti u zajedničkim organima BiH. Iz ove dvije stranke poručuju – spremni su da razgovaraju i iznesu mišljenje. I dok se čeka četvrti partner u formiranju vlasti na nivou BiH, opozicija je već dogovorila zajedničko djelovanje na izradi pojedinih zakonskih rješenja.

Novi termin sastanka biće u ponedjeljak popodne, predložio je predsjednik SNSD-a Milorad Dodik rukovodstvu SDS-a i PDP-a, ističući da je krajnje vrijeme da se zna hoće li te dvije partije ući u srpski blok na nivou BiH.

S obzirom na to da koncipiranje Savjeta ministara ulazi u završnu fazu, prije sastanka stranaka koje su pobijedile na izborima, potrebno je održati sastanak i sa SDS-om i PDP-om, kaže Dodik.

- Nema nikakve koalicije. Nema nikakve programske koalicije. Mi imamo našu reprezentaciju u Sarajevu, ona se sastoji od onoga što je SNSD okupio do sada. Ako tu uđu još SDS i PDP biće odlično, ako ne uđu, imamo sasvim dovoljan kapacitet da možemo da idemo dalje. Mi samo želimo da imamo poziciju u skladu sa Ustavom, kako tamo piše, mi smo predstavnici srpskog naroda. Kao što je to u Predsjedništvu - navodi Dodik.

SDS je spremna da razgovara i priča o problemima, poručuje lider stranke Vukota Govedarica.

Ostaje još da se dogovori dan i tačna satnica. Ipak, najavljene razgovore, kaže, ne posmatra u svjetlu pregovora, već isključivo kako treba definisati strateške politike.

- Nažalost, u dopisu dnevni red je formiran na način da se razgovara o Savjetu ministara i podjela nekih pozicija i funkcija, mene ne zanima. Želim da razgovaram o strateškim politikama koje su potrebne Republici Srpskoj na državnom nivou. Bilo kakve druge vrste razgovora, koji će dati konačnu ocjenu donijeće GO SDS i niko drugi - naglašava Govedarica.

I u PDP-u tvrde da žele da čuju šta to imaju da kažu predstavnici SNSD-a, kaže Branislav Borenović.

Taj sastanak, kaže, ne znači ništa, ali je dobro da i jedni i drugi iznesu svoje mišljenje.

- To je jedan sastanak, koji treba da pruži priliku da jedni druge čujemo i da razmijenimo određene stavove. Mi imamo šta reći na tom sastanku i bićemo vrlo decidni, kao i do sada. Svaki razgovor ima neku svoju dimenziju. Ne mora da znači ništa posebno. To je razgovor, to nisu pregovori - navodi Branislav Borenović, predsjednik PDP-a.

SDS-ov ministar spoljne trgovine Mirko Šarović ranije je izjavio kako je teško zamislivo da se ta stranka nađe sa SNSD-om u istom sazivu Savjeta ministara.

Za njih je, kaže, neprihvatljivo da se dogovori svedu na puku matematiku kome bi koje ministarstvo trebalo da pripadne, kako to SNSD misli, kaže Šarović. Šef stranke staje u njegovu odbranu.

- On ne kvalifikuje stvari da neće razgovarati. On je čovjek koji želi da razgovara i koji je uvijek vjerovao u razgovore. A šta će biti ishod tih razgovora, naravno zaključuje GO SDS - odgovara Govedarica.

Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a rekao je da Šarović pretpostavlja šta je cilj SNSD-a. Kako je rekao, ne treba on da prepostavlja, jer oni imaju svoje ciljeve.

Dodik je istakao da njegova stranka ima jasne politike, i poručio da se Šarović bavi svojom organizacijom, a ne organizacijom SNSD-a.

Dok traju pregovori o formiranju vlasti, opozicija na bh. nivou je održala niz sastanaka, gdje je dogovoreno zajedničko djelovanje na izradi pojedinih zakona.

To je potvrdio i SDP-ov poslanik u parlamentu BiH Saša Magazinović, napominjući da je riječ o setu izmjena Izbornog zakona, čiji je cilj sprečavanje izborne krađe.