latinica  ћирилица
23/03/2019 |  19:23 ⇒ 20:17 | Autor: RTRS

"Islam-dogma i život" Darka Tanaskovića dopunjeno novim poglavljima

Kapitalno djelo orjentaliste Darka Tanaskovića, u izdanju "Srpske književne zadruge", "Islam-dogma i život", koje je postalo nezaobilazan oslonac u poznavanju islama, islamskog mišljenja i života dopunjeno je novim poglavljima.

Smatra se da je to najznačajniji tekst o islamu na srpskom jeziku koji sadrži sve bitne odrednice i tumačenja koja bi stanovnici Balkana trebalo da znaju o islamu i muslimanima.

U vrijeme globalizacije i sekularizacije islamski svijet suočava se sa ozbiljnom krizom identiteta, jer je razapet između savremenog načina života i idejnog i vrednosnog rezonovanja koji se nije mijenjao još od srednjeg vijeka. Posebno je opasno kada se složeni fenomeni tumače na jednostavan način, upozorava Tanasković.

- Neki namjerno, neki zbog toga što nisu znali drugačije da misle smatraju da je islam jedan monolit. Da su svi muslimani u svijetu jednaki i da je sve zasnovano na literarnoj, bukvalno shvaćenoj riječi Kurana zanemarujući čak interpretacije kurana, bilo da su one legalističke ili mističke, ezoterijske i da jednostavno nema o čemu da se razgovara jer islam je islam. Muslimani su uvijek takvi i nikakve promjene nema - rekao je Darko Tanasković, islamolog.

Tanasković navodi da islam mijenja svoje sljedbenike, a oni mijenjaju njega uzimajući kao primjer Erdoganovu Tursku koja je prošla put od kemalističke sekularne republike do islamske države sa neoosmanskim i kalifatskim ambicijama. U Islamskoj deklaraciji Alija Izetbegović piše da je Turska kao islamska bila globalna imperija, a kao sekularna osrednja evropska država, podsjeća profesor Nenad Kecmanović

- U emotivnom sjećanju na njega Erdogan ga možda baš po tome pominje i kao svog učitelja - dodaje Kecmanović.

On primjećuje da se i džamije koje su širom Bosne i Hercegovine u znak humanitarne pomoći sagradile mnoge islamske države, arhitektonski bile različite od onih u kojima su se u prošlosti muslimani okupljali i molili, ali su ih vremenom prihvatili, kao i nove običaje i učenja.

- Nastaje novi islam pa i novi muslimani koje eks reis-ulema Mustafa Cerić određuje kao sasvim drugačije od onih pitomih, nagodnih, miroljubivih koji su navodno baš kao takvi, najviše stradavali u prošlosti. Naravno, to su neki odmah protumačili kao nedvosmislenu najavu islamskog radikalizma i ekstremizma i povezali sa činjenicom da je mladomuslimanski pokret kome su pripadali lideri SDA, nastao kao ogranak muslimanske braće sa Al Ahzara - smatra Kecmanović.

Za sve što je loše u ponašanju islamskih vjernika nije kriva dogma, ali se ne može zanemariti činjenica da se savremeni islamski teroristi i islamska država već svojim imenom pozivaju na islam, bez obzira koliko terorističko djelovanje bilo suprotno izvoru vjere na koju se pozivaju, zaključuje Kecmanović.