latinica  ћирилица
23/03/2019 |  19:24 ⇒ 20:18 | Autor: RTRS

Kaurin: Život u Srpskoj nema alternativu

Јedan Srbin, mladi građevinski inženjer, Mirko Kaurin, zaposlen u Prijedoru, u dalekom Kataru bio je angažovan na izgradnji stadiona na kojem će 2022. godine biti otvoreno Svjetsko prvenstvo u fudbalu. Iako je inostrana plata značajno viša, ovaj mladi stručnjak vratio se u rodnu Srpsku i kaže da život u rodnoj grudi, nema alternativu.

Prije godinu i po dana, mladom građevinskom inženjeru Mirku Kaurinu ukazala se prilika za profesionalnim usavršavanjem, u dalekom Kataru.

Bio je angažovan na najvećim svjetskim građevinskim projektima, poput stadiona, namijenjenog za naredno Svjetsko fudbalsko prvenstvo.

- Radili smo na stadionu "Kalifa" na kojem će biti otvaranje Svjetskog prvenstva. Prednost Katara je finansijske prirode i što se možete susresti sa projektima koji se trenutno izvode jedini u svijetu - kaže Kaurin.

Odlazak u Katar, za Mirka je bio svojevrstan kulturološki šok.

- Veliki šok je bila razlika u temperaturi, kao i vlažnost vazduha. Sa druge strane, kulturni šok je zaista veliki jer tamo vlada Šerijat, dosta je različitije od nas i pravila ponašanja su totalno drugačija - opisuje Kaurin.

U vremenu redova pred stranim ambasadama, mladi stručnjak vratio se u Srpsku, na stari posao.

Kaže, život u Srpskoj, nema alternativu, jer kod kuće je ipak najljepše.

- Kada provedete godinu dana nedje na terenu u dalekim zemljama, koje su kulturološki totalno različite, dođete kući, onda vam je zaista prelijepo uz porodicu, prijatelje i drugove. Zaista nemjerljiv osjećaj - ističe Kaurin.

Mirko je u Kataru radio i na izgradnji inovativnog metroa.

Njegovo iskustvo je neprocjenjivo, a stečeno znanje planira primijeniti u rodnoj zemlji. Otac je voje djece, a uskoro očekuje i treće.