latinica  ћирилица
24/03/2019 |  11:46 ⇒ 12:34 | Autor: RTRS

Brčko: Poslanici Skupštine raspravljali o Programu rada Vlade

U okviru priprema za usvajanje budžeta za ovu godinu u iznosu od 220 miliona KM, poslanici Skupštine distrikta Brčko raspravljali su o Programu rada Vlade. Dok koalicini partneri tvrde da će ove godine biti najviše ostvarenih projekata, računajući i usvajanje velikog broja reformskih zakona, u opoziciji smatraju da je to nije program, već "više operativan plan koji je za Vladu obaveza".

56 reformskih zakona značajnih za progres zajednice biće usvojeno u ovoj godini.

Usvajanje novog zakona o budžetu u kojem će kapitalni projekti biti ostvareni skoro 90 odsto, formiranje Јedinice za primjenu međunarodnih projekata, unapređenje života nacionalnih manjina u Brčkom, kaže gradonačelnik, samo su dio Programa rada Vlade, koji je najambiciozniji do sada.

- Ovaj Program rada Vlade je koncipiran na osnovama opšte politike za ovaj mandatni period kojeg je usvojila Skupština, na osnovama reformske agende za pristupanje BiH EU, onaj dio koji se odnosi na Brčko distrikt i druga strateška akta - kaže Siniša Milić, gradonačelnik Distrikta.

Koalicioni partneri jedinstveni u ocjeni da je Program za ovu godinu najbolji, i da će najviše posla biti i urađeno.

Mnogo je projekata koji se završavaju, a planirani su i brojni infastrukturni radovi.

- Ono što je gotovo izvjesno jeste završetak velikog projekta obilaznice, projekat proširenja Bulevara, sa pretpostavkama za dalje produženje Bulevara. Počeće se sa izgradnjom multifunkcionalne dvorane, a stvaraju se pretspostavke za nastanak Zavoda za planiranje, projektovanje i razvoj - istakao je Siniša Golić, poslanik PDP-a u Skupštini Brčko distrikta.

U opoziciji, koja je do nedavno bila dio vlasti, navode da planiran rad Vlade nije ništa drugo nego njena obaveza, propisana zakonom i Statutom Distrikta.

To su, kažu, "više operativne obaveze izvršne vlasti, nego novi Plan rada Vlade".

- Nigdje nema programa socijalne zaštite kao značajnog segmenta budžetskih izdvajanja, i dobro je da se izdvaja za te namjene, ali se ta sredstva dijele bez programa i praktičnog plana, samo na osnovu zakonskih obaveza i niz drugih funkcija Vlade odvija se tako - ističe Milan Purić, poslanik SDS-a u Skupštini Brčko distrikta.

Nakon usvajanja Plana rada Vlade, poslanici su obavezni da do 31. marta usvoje i budžet za 2019. godinu, predviđen u iznosu od oko 200 miliona KM.