latinica  ћирилица
24/03/2019 |  14:55 ⇒ 17:50 | Autor: SRNA

Odata pošta žrtvama NATO agresije (FOTO)

Delegacije Udruženje boraca ratova od 1990. godine, Udruženja ratnika i vojnih veterana i Nove srpske demokratije, porodice stradalih i građani danas su širom Crne Gore odali poštu žrtvama NATO agresije na Saveznu Republiku Јugoslaviju.
Odavanje pošte žrtvama NATO agresije na SR Јugoslaviju, Podgorica - Foto: SRNA
Odavanje pošte žrtvama NATO agresije na SR Јugoslaviju, PodgoricaFoto: SRNA

Njegovo preosveštenstvo episkop budimljansko-nikšićki Јoanikije danas je u Sabornom hramu Svetog Vasilija Ostroškog u Nikšiću služio pomen stradalima u NATO agresiji, a potom odao poštu ispred spomen-obilježja stradalima u ratovima od 1990. godine.

Na spomen-obilježje vijence su položili delegacija Udruženja boraca ratova od 1990. godine, porodice stradalih, građani i predstavnici političkih partija.

Predsjednik Udruženja boraca ratova od 1990. godine Radan Nikolić rekao je da se danas navršilo 20 godina od terorističke agresije 19 zemalja NATO saveza na suverenu državu, čiji je cilj bio promovisanje nasilja kao rješavanja problema na međunarodnom planu, otimanje Kosova i Metohije, progon srpskog, crnogorskog i drugih nealbanskih naroda.

On je napomenuo da je Crna Gora imala više od 300 žrtva u otadžbinskim ratovima, a da se više od 35.000 boraca odazvalo da u periodu od 1991. do 1999. brani napadnutu otadžbinu.

Nikolić je istakao da se na spomen-obilježju u Nikšiću nalaze imena mnogih junaka, pripadnika specijalnih jedinica, mladih vojnika koji su 1991. godine otišli da služe otadžbini za koju su život položili.

Odavanje pošte žrtvama NATO agresije na SR Јugoslaviju, Podgorica (Foto: SRNA)

On je ukazao da je Vojska Crne Gore od pristupanja NATO alijansi "zarobila spomenike" borcima u kasarnama u Maslinama u Podgorici i Danilovgradu i da ne dozvoljava porodicama poginulih boraca, Udružnju i poštovaocima da polože cvijeće. 

- To govori koliko je Crna Gora suverena država i da je Vojska Crne Gore samo to u naslovu. Spomenik u Maslinama napravili smo mi iz Udruženja sa Vojskom i prošle godine zamalo nije došlo do incidenta kada nam je na krajnje neprimjeren način onemogućeno da položimo cvijeće - podsjetio je Nikolić.


 Nova srpska demokratija /NSD/ podsjetila je da je ponovo aktuelna vlast zabranila polaganje vijenaca na spomenicima žrtvama u kasarnama u Maslinama i Danilovgradu. 

- Ne pamti se u istoriji Crne Gore da je neko spriječio odavanje pošte pripadnicima svoga naroda, svojim vojnicima. Takvu sramotu niko nikad nije priredio Crnoj Gori - istakli su u NSD, stranci koja okuplja Srbe u Crnoj Gori.

U ovoj stranci su ocijenili da je to nastavak politike izdaje koja je počela 1999. godine kada su Milo Đukanović otvoreno sarađivali i pomagali ubicama.

Iz NSD-a su podsjetili da je NATO savez prije 20 godina prekršio sve norme međunarodnog prava i napao Crnu Goru i Srbiju, ali da je srpski narod i vojska hrabro ustali u odbranu otadžbine. 

- U toj borbi stasala je nova generacija heroja, na ponos našem narodu i njegovoj slavnoj istoriji - istakli su iz NSD.