latinica  ћирилица
24/03/2019 |  16:08 ⇒ 17:47 | Autor: SRNA

Novi Sad: U kasarni "Јugovićevo" održan komemorativni skup

U kasarani Vojske Srbije "Јugovićevo" u Novom Sadu danas je održan komemorativni skup povodom 20 godina od NATO bombardovanja Savezne Republike Јugoslavije, na kome je istaknuto da je vrijeme da se kaže da je tada počinjen ratni zločin.
Komemorativni skup povodom 20 godina od NATO bombardovanja, kasarna "Јugovićevo" - Foto: SRNA
Komemorativni skup povodom 20 godina od NATO bombardovanja, kasarna "Јugovićevo"Foto: SRNA

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević istakao je da je Novi Sad bio jedna od prvih meta prilikom NATO agresije i pozvao da svim Novosađanima, poginulim u periodu od 1990. do 1999. godine bude podignut spomenik. 

- Pozivam svu javnost u Novom Sadu da se zajedno okupimo oko ideje da podignemo spomenik, jer nije na ponos grada da nema jedno takvo spomen-obilježje. Snažno podržavam inicijativu, koja je stigla iz različitih udruženja, organizacija i pojedinaca, da jedan od budućih bulevara u našem gradu bude posvećen junacima sa Košara - rekao je Vučević.

On je istakao da je prije 20 godina počinjen ratni zločin, te podsjetio da je tokom 78 dana divljačkog bombardovanja stradalo 2.500 civila i više od 750 pripadnika Vojske Јugoslavije i Ministarstva unutrašnjih poslova.

Vučević je naveo da je tokom bombardovanja mnogo toga porušeno, ali da je gubitak ljudskih života nenadoknadiv, te ukazao na potrebu kulture sjećanja, ali i da istovremeno treba hrabro ići u budućnost.

Potpredsjednik Pokrajinske vlade Đorđe Milićević istakao je da poginuli i ranjeni u NATO bombardovanju nikada neće biti zaboravljeni. 

- Na nama je da čuvamo sjećanje na te žrtve, kao i svih prethodnih dvadeset godina - naglasio je Milićević.

Komemorativni skup povodom 20 godina od NATO bombardovanja, kasarna "Јugovićevo" (Foto: SRNA)

Komandant Prve brigade kopnene vojske pukovnik Zoran Nasković da se danas prisjećaju dana kada je Srbiji nanesena velika nepravda i sprovedeno nasilje nad narodom po najstrašnijim zakonima gole sile.

Bombardovanje Novog Sada počelo je 24. marta nešto prije 20.00 časova kada su prve bombe pale na policijsku stanicu na Klisi, a potom na kasarnu "Јugovićevo".

Za vrijeme bombardovanja Novog Sada od NATO bombi poginula su dvojica Novosađana. Oleg Nasov život je izgubio kada je NATO-avijacija srušila Varadinski most, a Milan Bajić tokom bombardovanja Rafinerije "Novi Sad".

Više od 50 Novosađana zadobilo je lakše ili teže povrijeđeno.

Prema meritornim procjenama, na Novi Sad je tokom 78 dana NATO-avijacija bacila 420 projektila.

Porušena su sva tri mosta preko Dunava i zgrada Televizije Novi Sad. Oštećene su Rafinerija, kasarne, zgrada Izvršnog vijeća i brojni stambeni objekti. Rušenjem mostova grad je razdvojen na dva dijela.

Varadinski most je srušen 1. aprila, Most slobode 3. aprila, dok je Žeželjev most više puta gađan raketama, a u Dunav je pao 21. aprila 1999. godine.

Bombe NATO-avijacije padale su po naseljima Klisa, Šangaj, Vidovdanskom naselju, Sremskoj Kamenici, Detelinari...