latinica  ћирилица
24/03/2019 |  17:36 ⇒ 17:41 | Autor: SRNA

Bar: Mitropolit Amfilohije služio pomen žrtvama NATO agresije

Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije danas je u Sabornom hramu Svetog Јovana Vladimira u Baru služio Svetu arhijerejsku liturgiju i pomen žrtvama NATO bombardovanja 1999. godine.
Mitropolit Amfilohije služi liturgiju i pomen žrtvama NATO bombardovanja - Foto: RTRS
Mitropolit Amfilohije služi liturgiju i pomen žrtvama NATO bombardovanjaFoto: RTRS

Govoreći o NATO bombardovanju SR Јugoslavije, mitropolit Amfilohije je u besjedi podsjetio da su prve bombe pale na Crnu Goru kada je ubijen vojnik Saša Stajić u Danilovgradu, a poslije njega oko 2.000 ljudi. 

- Od posljedica bombardovanja i danas umiru ljudi, a među njima je i jedan dio italijanskih vojnika koji su bili pri KFOR-u na Kosovu i Metohiji - rekao je mitropolit Amfilohije.

Prema njegovim riječima, zločinački NATO pakt je nastavio bezbožno djelo krstaša, osvajačkog pokreta iz drevnih vremena, koji su ratovali, navodno, za oslobađanje Groba Hristovog, kao i djela drugih osvajača. 

- Ono što su radili krstaši, Napoleon, Musolini, Hitler, u naše vrijeme NATO pakt nastavlja. To bezbožno osvajačko i otimačko djelo koje se projavilo prvi put poslije Drugog svjetskog rata bombardovanjem Republike Srpske, Srbije i Crne Gore danas se nastavlja i u Aziji i u Ukrajini - rekao je mitropolit Amfilohije.

On je naglasio da se ne može na zločinu graditi budućnost ljudskog roda i čovječanstva, kao što se ne može ni na nacifašizmu, boljševizmu i titoizmu.

Mitropolit Amfilohije je naglasio da bez jedinstva pravoslavne crkve nema budućnosti, ne samo pravoslavlja i pravoslavnih naroda, nego Evrope i svijeta. 

- U jedinstvu jedne svete saborne i apostolske Crkve Božije pravoslavne je budućnost Evrope, Amerike i svijeta - poručio je mitropolit Amfolohije.

Mitropolit je služio pomen i knjazu Mihailu Petroviću, porodici Petrović, vladarima Crne Gore.