latinica  ћирилица
25/03/2019 |  07:58 ⇒ 14:22 | Autor: SRNA

Konstitutivna sjednica Nezavisne međunarodne komisije

Članovi nezavisne međunarodne komisije za istraživanje stradanja Srba u Sarajevu u periodu od 1991. do 1995. godine danas bi trebalo da na konstitutivnoj sjednici u Banjaluci analiziraju formativne dokumente i dogovore metodologiju rada, saznaje Srna.
Konstitutivna sjednica Nezavisne međunarodne komisije - Foto: RTRS
Konstitutivna sjednica Nezavisne međunarodne komisijeFoto: RTRS

Formativna dokumenta su jedna od najvažnijih koraka u formiranju ove komisije s obzirom na to da je ona nezavisna i da njeni članovi sami usvajaju sve svoje dokumente.

Konstitutivna sjednica nezavisne međunarodne komisije za istraživanje stradanja Srba u Sarajevu u periodu od 1991. do 1995. godine održava se u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Izjave za novinare nisu predviđene, dok članovi Komisije ne zaduže predstavnika koji će ubuduće izvještavati javnost o rezultatima njihovog rada.

Vlada Republike Srpske imenovala je 7. februara članove dvije međunarodne i nezavisne komisije - za istraživanje stradanja Srba u Sarajevu od 1991. do 1995. godine i stradanja svih naroda u i oko Srebrenice od 1992. do 1995. godine.

Predsjedavajući Komisije za Sarajevo je stručnjak iz Izraela Rafel Izraeli, profesor na Јevrejskom univerzitetu i ekspert iz oblasti istorije radikalnog islamizma.

Članovi Komisije za Sarajevo, osim Izraelija, su Volter Manošek, Darko Tanasković, Lavrens Armand Frenč, Đuzepe Zakarija, Viktor Bezručenko i Patrik Bario.