latinica  ћирилица
25/03/2019 |  08:20 ⇒ 08:24 | Autor: sputniknews.com

Rogozin: Rusija želi da gradi stanicu na površini Mjeseca

Rusija je zainteresovana za učešće u međunarodnoj lunarnoj stanici, ali bi željela da se ona ne gradi u orbiti, već na površini Mjeseca, izjavio je direktor "Roskosmosa" Dmitrij Rogozin.
Rusija želi da gradi stanicu na površini Mjeseca (foto: Sputnik / Evgeniй Biяtov) -
Rusija želi da gradi stanicu na površini Mjeseca (foto: Sputnik / Evgeniй Biяtov)

Prema njegovim riječima, razvoj superteške rakete, koja će biti potrebna za istraživanje Mjeseca, odvija se upravo uzimajući u obzir slijetanje na površinu prirodnog Zemljinog satelita. Sada "Roskosmos" zahtijeva da nova raketa može da izvede 27 tona u nisku Zemljinu orbitu - ovo bi trebalo da bude dovoljno da se na Mjesec ne pošalje samo svemirski brod sa posadom, već i modul za slijetanje.

Sada se međunarodni partneri dogovaraju o detaljima projekta za buduću stanicu u Mjesečevoj orbiti. Projekat je nazvan "Gejtvej".

Prethodni direktor "Roskosmosa" Igor Komarov potpisao je sa agencijom NASA o sporazum zajedničkom razvoju stanice u Mjesečevoj orbiti. Međutim, kasnije je novi generalni direktor ruske svemirske agencije, Rogozin, izjavio da Rusija ne može da dozvoli sebi da učestvuje u izgradnji ove stanice kao "konj za vuču". Prema izvještajima stranih medija, Rusija nije učestvovala na posljednjem sastanku učesnika buduće lunarne stanice. Istovremeno se sada ponovo formira ruski lunarni program.

Što se tiče postojeće Međunarodne svemirske stanice (MSS), Rogozin je dodao da Rusija namerava da produži eksploataciju svog segmenta Stanice, čak i ako Sjedinjene Američke Države odluče da se povuku iz ovog projekta.

- Ovo je prijedlog Roskosmosa: mi smatramo da možemo da očuvamo stanicu i nakon što Amerikanci odluče da izađu iz ovog projekta. Imamo tehničke i tehnološke mogućnosti da osiguramo da stanica ostane u orbiti, obezbijedimo joj potpuno snabdijevanje energijom, regeneracijom vazduha i drugim važnim stvarima - istakao je Rogozin.

Zemlje-partneri u projektu MSS dogovorile su se da stanica radi do 2024. godine. Trenutno se vode razgovori o mogućnosti produžetka rada MSS do 2028-2030. Istovremeno, Sjedinjene Američke Države planiraju da 2025. godine prekinu sa direktnom finansijskom podrškom Međunarodnoj svemirskoj stanici, nakon čega NASA namerava da se osloni na komercijalne partnere za realizaciju istraživačkih projekata na stanici.