latinica  ћирилица
25/03/2019 |  10:43 ⇒ 12:28 | Autor: RTRS

"Dušu nisu ubili" - promocija u Stanarima

Promocijom dvije knjige i dokumentarnog filma, u Stanarima je predstavljen projekat "Dušu nisu ubili".

Riječ je o stradanjima srpskih civila u BiH u 20. vijeku, a njegov inicijator je Udruženje srpsko - ruski most.

Istoriografsku monografiju "Zatiranje srpskog naroda u BiH u 20. vijeku" uradio je dekan Filozofskog fakulteta u Istočnom Sarajevu Draga Mastilović, a knjiga svjedočenja i dokumentarni film djelo su autorke Mire Lolić Močević.

- Najbolniji u svom ovom stradanju je način na koji su Srbi stradavali u tri rata i činjenice da su iste porodice stradale u tri rata, nažalost, skoro pa od istih izvršilaca. To je jako bolno i opominjuće - kaže Mira Lolić Močević.

Promociju su podržali opština Stanari i Centar za kulturu.

- Ovakvih poruka nam treba, da  se podsjećaju mlada pokoljenja šta je Republika Srpska uradila za svoj narod, a ova mlada opština je prepoznatljiva po ljubavi, volji i radu ljudi za ovaj kraj - istakao je Dušan Panić, načelnik opštine Stanari.

Slađan Bogdanović, direktor Centar za kulturu Stanari, naglasio je da je ovaj projekat posvećen stradanju Srba u proteklom periodu.

 - Projekat je od velikog je značaja za Republiku Srpsku, srpski narod a i za našu lokalnu zajednicu. Centar za kulturu će i dalje podržavati ove projekte - dodao je Bogdanović.

Dokumentarni film "Dušu nisu ubili" rađen je u produkciji RTRS-a, a preveden je na engleski, njemački i ruski jezik.