latinica  ћирилица
25/03/2019 |  10:54 ⇒ 12:29 | Autor: RTRS

Zvornik: Problemi u poslovanju "Regionalne deponije"

Prije dvije i po godine počela je da radi sanitarna Regionalna deponija na Crnom kod Zvornika.

Preduzeća iz devet lokalnih zajednica Srpske i Federacije BiH obavezala su se da će upravo na nju dovoziti otpad.

Međutim, dogovor u potpunosti nije ispoštovan, pa na deponiju stižu znatno manje količine od očekivanih, a dugovi preduzeća rastu, što otežava poslovanje.

Projektovano je da svakoga dana deponija primi 95 tona otpada, a trenutno prima 20 odsto manje. Razlog je što komunalna preduzeća nisu ispoštovala dogovor pa zbog toga preduzeće trpi gubitke, a trenutna potraživanja su oko 600 hiljada maraka.

-  Izrazito smo nezadovoljni. Preduzeće će prošlu godinu završiti sa negativnim rezultatom. To je direktna posljedica toga što su određena komunalna preduzeća u značajnoj mjeri dovezla manje količine otpada, nego što su dovezla u prvoj godini. Znači ponovo se odlaže na nesanitarne deponije - kaže Aleksdandar Vračević, direktor ЈP "Regionalna deponija".

Uprkos poteškoćama plate su redovne, a zaposleni se trude da pruže maksimum.

Radnik Mladen Novaković ispričao nam je kakav je njegov opis posla, od toga da dočeka kamion, isprati ga, izvaže, odradi popratne poslove...

Zbog nemogućnosti da "Regionalna deponija" naplati sredstva od komunalnih preduzeća, lokalne zajednice su morale da plate ratu kredita Svjetskoj banci pa je preduzeće sada postalo njihov dužnik.

Nedisciplina je glavni razlog, nema dilemu gradonačelnik Zvornika Zoran Stevanović.

- Mukotrpan posao je pred nama. Od edukacije, pa čak i primjene nekih zakonskih regulativa prema onima koji to ne poštuju - kategoričan je Stevanović.

Kako bi se izbjegli sudski sporovi, jedan dio preduzeća potpisao je vansudsko poravnanje dugova, a da bi "Regionalna deponija" normalno poslovala, neophodno je i da preostala preduzeća ispune obaveze.