latinica  ћирилица
25/03/2019 |  12:30 ⇒ 12:34 | Autor: SRNA

Radojičić predao novo ambulantno vozilo službi Hitne pomoći (FOTO)

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić predao je danas banjalučkom Domu zdravlja ključeve novog ambulantnog vozila za potrebe službe Hitne pomoći, za čiju nabavku je iz gradskog budžeta izdvojeno 260.000 KM.
Tešanović i Radojičić (Foto: www.facebook.com/mrradojicicigor) -
Tešanović i Radojičić (Foto: www.facebook.com/mrradojicicigor)

Radojičić je rekao novinarima da su u službi Hitne pomoći ljudi izvanredno obučeni i daju maksimalan napor, te da im se može odati apsolutno priznanje.

- Imamo kvalitetan kadar, međutim potrebno je obnavljati opremu, desetak godina nisu nabavljana vozila. Grad je veliki, a teren izuzetno širok i postoji potreba da se obnovi fond i u službi Hitne pomoći - rekao je Radojičić.

On je naveo da je ovo prvo vozilo u onome što se namjerava raditi i narednih godina, znači potpuno obnoviti fond, s tim što je vozilo koje je danas dato na raspolaganje i korištenje službi Hitne pomoći, odnosno Domu zdravlja, po svim mjerilima i standardima najsavremenije.

Radojičić je istakao da je ovo za sve Banjalučane i potencijalne pacijente dobra vijest, jer će u slučaju intervencije Hitne pomoći dobiti usloge po najvišim standardima i normativima.

On je podsjetio da je ove godine grad zajedno sa Vladom Јapana u sufinansiranju sljedeće nabavke još dva vozila za transport.

Direktor Doma zdravlja Gordana Tešanović rekla je da je vozilo koje je danas stiglo u službu Hitne pomoći velika radost za specijaliste urgentne medicine u ovoj ustanovi, a posebnu važnost ima za građane Banjaluke.

Ona je navela da se u ambulantnom vozilu nalazi dvanaestokanalni EKG, portabilni respirator, portabilne torbe i torba sa opremom za porođaj, udlage, spinalne daske, sve ono što je potrebno za zbrinjavanje vitalno ugroženih pacijenata.

- Služba Hitne pomoći je u prošloj godini u terenskim uslovima i kućnim posjetama pružila preko 7.100 usluga - rekla je Tešanovićeva i dodala da su zbog toga ovakva vozila od velike važnosti.

Ona je rekla da je posljednja nabavka ambulantnih vozila bila 2010. godine kreditnim sredstvima ustanove kada su kupljena tri vozila.

Tešanovićeva je istakla da je 2008. godine kupljeno pet vozila, ali da su neprekidno na terenu i sad već sa ogromnom kilometražom.

- Uz donaciju Vlade Јapana dva sanitetska vozila, ovog kojeg nam je kupio i donirao grad Banjaluka, mi trebamo još ovakva dva vozila i onda bismo bili zaista na nekom najvišem standardu - zaključila je Tešanovićeva.