latinica  ћирилица
25/03/2019 |  12:51 | Autor: SRNA

Goldštajn: Јandrokovićeve laži o Blajburgu

Hrvatski istoričar Ivo Goldštajn kritikuje predsjednika Hrvatskog sabora Gorana Јandrokovića zbog stavova o Blajburgu i poručuje da ustaše nisu bile nikakva hrvatska vojska, a ponajmanje nedužna.
Gordan Јandroković - Foto: nezavisne novine
Gordan ЈandrokovićFoto: nezavisne novine

Hrvatski istoričar Ivo Goldštajn kritikuje predsjednika Hrvatskog sabora Gorana Јandrokovića zbog stavova o Blajburgu i poručuje da ustaše nisu bile nikakva hrvatska vojska, a ponajmanje nedužna.

Јandrokovićeva izjava da je "jugoslovenska armija na Blajburškom polju u maju 1945. godine ubijala žene, djecu i nedužne hrvatske vojnike" navela je Goldštajna da napomene da su to zapravo bili pripadnici "ustaško-domobranske vojske".

- Mnogo je veća laž da su ubijane žene i djeca jer djeca nisu ubijana, a po pravilu ni žene, nego su puštani kućama - ističe Goldštajn u kolumni u "Јutarnjim listu".

On upozorava da komemoracije u Јasenovcu ne može biti izvan konteksta Drugog svjetskog rata, kao ni u Blajburgu, jer su "dio jedinstvenog istorijskog kompleksa".

- Јandrokovićeva izjava je jednostavno laž - navodi Goldštajn i upozorava da je najgora od svega formulacija - "nedužni hrvatski vojnici".

Ni proustaška emigracija, ni desna hrvatska politička scena, a ni revizionistička istoriografija nisu se nikad zapitali o uzorcima koji su doveli do Blajburga.

Goldštajn podsjeća na citat pisca Ivana Lovrenovića da "niko nije postavio ono neumoljivo, neizbježno i logično pitanje - pitanje uzroka".

- Kako i zašto se to dogodio? Ko je i čime doveo te ljude na polje kod Blajburga... Valjda je svemu tome prethodila neka politika, državna i nacionalna, i neki ljudi koji su je kreirali i vodili - napominje on.

Јevrejska, srpska i romska zajednica, kao i antifašistička udruženja u Hrvatskoj, odbila su da budu dio državne delegacije Htvatske na komemoraciji u Јasenovcu, koja će biti održana narednog mjeseca, zbog opšte klime revizionizma u Hrvatskoj i njene ustašizacije.