latinica  ћирилица
25/03/2019 |  13:44 | Autor: SRNA

Ćutanje pravosuđa o zločinu u Sijekovcu dokaz selektivne pravde

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović rekao je danas Srni da je zločin nad Srbima u Sijekovcu, u opštini Brod, bio prvi ratni zločin na teritoriji BiH, koji je počinjen prije izbijanja građanskog rata i da je nedopustivo da ga pravosuđe BiH nije procesuiralo 27 godina.
Nedeljko Čubrilović - Foto: RTRS
Nedeljko ČubrilovićFoto: RTRS

- Ovaj zločin, u kom su pobijeni civili u Sijekovcu, izvršile su regularane vojne snage Hrvatske. On je bio opomena šta čeka Srbe u BiH. Srpska uporno i bezuspješno traži da ubice nedužnih žrtava u Sijekovcu budu kažnjene za zločine. Ćutanje pravosudnih institucija još jedan je dokaz da je pravda ovdje selektivna i da postoje manje i više važne žrtve - istakao je Čubrilović povodom sutrašnjeg obilježavanja 27 godina od zločina nad Srbima u Sijekovcu.

On je još jednom pozvao nadležne pravosudne institucije BiH da konačno podignu optužnice protiv svih pripadnika hrvatskog Zbora narodne garde, u skladu sa protokolom o saradnji Tužilaštva BiH i Tužilaštva Hrvatske, te protiv pripadnika paravojnih bošnjačko-hrvatskih formacija odgovornih za ubistva 46 civila u Sijekovcu.

Čubrilović je podsjetio da je svirepo ubistvo srpskih civila u Sijekovcu, poslije ubistva srpskog svata na Baščaršiji u Sarajevu 1. marta bila poruka koja je unijela nemir i strah u svaki srpski dom u BiH.

- Pravosudne institucije morale su zbog svega navednog, ali i zbog pravde za sve žrtve zločina, davno da procesuiraju ovaj zločin, kako se nikada i nikome ne bi ponovio - rekao je Čubrilović.

U selu Sijekovac, u opštini Brod, sutra će biti obilježeno 27 godina od kada su Regularne snage Hrvatske sa paravojnim bošnjačko-hrvatskim formacijama izvršile stravične zločine i ubili 46 srpskih civila - žena, djece i staraca.

U prvom ratnom zločinu počinjenom na teritoriji BiH ubijeno je za jedan sat devet osoba, među kojima najviše članova porodica Milošević i Zečević, a ubijeni su očevi sa dva, odnosno tri sina.