latinica  ћирилица
25/03/2019 |  14:10 | Autor: RTRS

Čubrilović - Primakov: Čvrste veze Rusije i Republike Srpske (FOTO)

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović danas je, u Banjaluci, razgovarao sa deputatom Državne dume Federalne skupštine Ruske Federacije i članom Komiteta za međunarodne odnose Јevgenijem Primakovim o mogućnostima unapređenja privredne, naučne, kulturne i međuparlamentarne saradnje između Ruske Federacije i Republike Srpske.
Ruska delegacija u NSRS - Foto: RTRS
Ruska delegacija u NSRSFoto: RTRS

Na sastanku, kojem je prisustvovao ambasador Ruske Federacije u BiH Petar Ivancov, istaknuto je da Ruska Federacija i Republika Srpska imaju čvrste privredne, istorijske i institucionalne veze, te da je neophodno dalje raditi na intenziviranju ekonomske, parlamentarne, obrazovne i kulturne saradnje.

Nedeljko Čubrilović (Foto: RTRS)

Čubrilović je istakao da Narodna skupština Republike Srpske ima prijateljsku saradnju sa Zakonodavnom skupštinom Sankt Peterburga, u skladu sa Protokolom o saradnji između dva parlamenta, te da je nakon posjete predsjednice Savjeta Federacije Federalne skupštine Ruske Federacije Valentine Matvijenko, međuparlamentarna saradnja podignuta na viši nivo, što je od posebnog značaja za Narodnu skupštinu Republike Srpske.

On se zahvalio Ruskoj Federaciji na objektivnom pristupu i podršci politici dijaloga i pomirenja u BiH i regionu, istakavši da je Ruska Federacija pokazala da poštuje Dejtonski mirovni sporazum i druge međunarodne akte.

Sagovornici su razmijenili mišljenje i o procesu formiranja vlasti u zajedničkim institucijama BiH. Čubrilović je istakao da je očigledno da određene političke stranke iz Sarajeva svjesno blokiraju formiranje Savjeta ministara, čime nanose štetu BiH, saopšteno je iz Odsjeka za odnose sa javnošću Narodne skupštine Republike Srpske.