latinica  ћирилица
04/04/2019 |  16:13 ⇒ 19:58 | Autor: RTRS

Sindikatima dostavljen usaglašeni dokument o sistematizaciji u ŽRS

Sindikatima u okviru Željeznica Republike Srpske naredne sedmice biće dostavljen usaglašeni dokument pravilnika o organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta ove kompanije na koji treba da dostave primjedbe, što bi bio korak ka potpisivanju kolektivnog ugovora. Uprava ovog preduzeća kaznila je rukovodioce u ovom preduzeću, jer su prikrivali radnike koji ne dolaze na posao, a primaju platu.

Četvoricu rukovodilaca i radnika Uprava ŽRS premjestila je na niže pozicije nakon što je otkriveno da su prikrivali da dvojica radnika ne dolaze na posao a redovno primaju plate. Јedan od tih radnika u vrijeme dok je primao platu bio je na izdržavanju zatvorske kazne , a drugi je osim plate primao i 150 maraka za putne troškove premda u Doboj na posao skoro da nije ni dolazio. U Upravi koja je izrekla sankcije, kažu da svi radnici imaju jednaku odgovornost za nanesene štete. 

- Kad se utvrdi odgovornost i onaj ko je odgovoran i onaj ko je učestvovao u svemu tome i prihodovao više nego što je trebalo moraće da namiri to što je više dobio nego što je trebalo - rekao je v.d.generalnog dirktora Željeznica Republike Srpske Zoran Ilinčić.

Od pismene opomene do otkaza, disciplinske su mjere koje su ,kako kažu sindikati, izricane uglavnom "običnim" radnicima Željeznica. Tek izrečene kazne za rukovodioce ulijevaju im nadu da će svi snositi odgovornost za ono što učine.

- Ono što smo mi upozoravali i u ranijem periodu da se dosta grešaka dešava i od strane rukovodećih kadrova. Međutim, oni do sada nisu imali kazne. Ovo su možda prve kazne tih rukovodećih kadrova - istakao je predsjednik Samostalnog sindikata saobraćajno-transportne djelatnosti Zlatko Marin.

Kažnjavaju se sitni i manji prekršaji a kazne za one koji su Željeznice oštetili za milionske iznose nema, kažu sindikalci. Te štete niko nije namirio.

- Ono što mi cijelo vrijeme tražimo ako radnik može da odgovara i ako komisija za štete stavlja na teret radniku štetu koja je napravljena zašto to se ne radi i u Upravi, Kko vidimo koliko milionskih sporova ima koji su izgubljeni, a niko za to nije odgovarao - kaže predsjednik Samostalnog sindikata mašinovođa Simo Cvjetković.

Za radnika koji je primao platu, a izdržavao zakonsku kaznu, šteta nastala Željeznicama je namirena, a za drugog radnika koji se rijetko pojavljivao na poslu postupak još nije okončan. Nijedan od aktera ovog slučaja nije dobio otkaz.