latinica  ћирилица
25/04/2019 |  08:00 ⇒ 08:00 | Autor: SRNA

Brod: Pomen za 88 ubijenih Srba

Na gradskom groblju u Brodu danas će biti služen pomen za 88 ubijenih Srba, čija su tijela ekshumirana iz masovne grobnice koja je otkrivena nakon oslobođenja ove opštine u odbrambeno-otadžbinskom ratu.
Stradanje Srba - Foto: RTRS
Stradanje SrbaFoto: RTRS

Pomen će biti služen u 12.00 časova kraj spomen-ploče na mjestu masovne grobnice, najavljeno je iz opštinske Boračke organizacije, koja je organizator obilježavanja.

Predsjednik Predsjedništva Boračke organizacije Brod Zoran Vidić podsjetio je da su od marta do oktobra 1992. godine hrvatsko-muslimanski okupatori formirali logore za Srbe, u kojima je veliki broj i ubijen.

- U masovnoj grobnici u gradskom groblju, nakon oslobođenja Broda, pronađeno je 88 tijela ubijenih srpskih civila, boraca i vojnika ЈNA. Prva ekshumacija urađena je od 26. aprila do 14. maja 1993. godine, kada su identifikovana 44 tijela - rekao je Vidić Srni.

U martu 2000. godine, na mjestu masovne grobnice, Boračka organizacija Brod postavila je spomen-ploču.

Iz Boračke organizacije pozvali su sve građane da prisustvuju molitvenom pomenu, prisluživanju svijeća i polaganju vijenaca i tim činom sačuvaju od zaborava nevine srpske žrtve.