latinica  ћирилица
25/04/2019 |  09:28 ⇒ 11:28 | Autor: SRNA

Abazović: Tužilaštvo i Sud BiH i dalje ćute o terorističkom napadu

Načelnik Policijske uprave Zvornik Goran Abazović rekao je danas Srni da ni poslije četiri godine od terorističkog napada na Policijsku stanicu, u kojem je ubijen policajac Dragan Đurić, a ranjeni Stevo Milovanović i Željko Gajić, nema ni tužilačkog ni sudskog mišljenja ili izvještaja o tom događaju.
Goran Abazović - Foto: SRNA
Goran AbazovićFoto: SRNA

- Odgovorno tvrdim da niko od prisutnih tom događaju nije pozvan u Tužilaštvo BiH u svojstvu svjedoka radi davanja izjave, niti je šta drugo učinjeno, čak Policijskoj upravi Zvornik nije vraćeno ni oružje ni uniforma sa vještačenja - rekao je Abazović, povodom četiri godine od terorističkog napada na tu policijsku stanicu.

Abazović je naglasio da je prioritet policije, poučene iskustvom ovog gnusnog čina, stalna preventivna borba protiv terorizma i nasilničkog ekstremizma, u skladu sa svim propisima i saradnja sa linijskim upravama, odnosno drugim policijskim agencijama.

- Policijska uprava Zvornik, u saradnji sa lokalnom zajednicom, sprovodi projekat preventivnog djelovanje protiv terorizma i nasilničkog ekstremizma - rekao je Abazović i dodao da su stavljanjem ovog projekta u funkciju Policijska uprava i zvornička lokalna zajednica prve u BiH u ovoj oblasti.

Gradonačelnik Zvornika Zoran Stevanović smatra da preventivno djelovanje na suzbijanju devijantnih ponašanja pojedinaca ili grupa treba da bude stalno u centru pažnje lokalne zajednice, policije i građana.

- Stalno radimo i razgovaramo sa vjerskim vođama, učiteljima, nastavnicima, direktorima osnovnih i srednjih škola, dekanima, roditeljima, predstavnicima mjesnih zajednica, političkim partijama sa ovog područja, a sve u cilju da identifikujemo moguće nečije devijantno ponašanje, bilo koje starosne dobi iz bilo kog naroda - rekao je Stevanović.

On je naglasio da problem može da bude svako ko se devijantno ponaša i ko je spreman da napravi neki nepromišljen postupak koji bi mogao da košta nečiji život ili da poremeti svakodnevne redovne životne relacije.

- Sa Policijskom upravom Zvornik imamo odlučnu saradnju i mislim da je, u cilju povećanja stepena bezbjednosti na ovom području, bilo izuzetno dobro što smo uspjeli vratiti Centar javne bezbjednosti, a kasnije Policijsku upravu u Zvornik - naglasio je Stevanović.

Stevanović smatra da se, formiranjem u Zvorniku, Policijska uprava praktično primakla zbivanju svih događaja i dešavanja na ovom području, kao što su, između ostalih, komemoracije u Srebrenici i Bratuncu, te drugi događaji koji iziskuju veće angažovanje policije, a sve radi bezbjednosti građana.

U subotu, 27. aprila na mjestu stradanja policajca Dragana Đurića biće položeno cvijeće i služen pomen, kao i na mjesnom groblju u Karakaju, gdje je ubijeni policajac sahranjen.

Na Policijsku stanicu Zvornik izvršen je 27. aprila 2015. godine oko 19.15 časova teroristički napad, u kojem je ubijen policajac Dragan Đurić, a ranjeni policajci Stevo Milovanović i Željko Gajić.

Teroristički napad izvršio je pripadnik vehabijskog pokreta Nerdin Ibrić iz Kučić Kule kod Zvornika. Ibrić se dovezao ispred Policijske stanice u automobilu "golf 2" crne boje i uz poklič "Alahu ekber" /Alah je veliki/ upao u Policijsku stanicu i počeo da puca iz puške zvane "pumparica".

Teroristički napad izvršen je tokom primopredaje smjene, a prilikom razmjene vatre napadač je likvidiran.