latinica  ћирилица
25/04/2019 |  10:59 ⇒ 12:29 | Autor: sputniknews.com

Putin: Situacija na Korejskom poluostrvu se stabilizuje zahvaljujući Kimu

Situacija na Korejskom poluostrvu se u posljednjih nekoliko mjeseci stabilizuje zahvaljujući inicijativama lidera Sjeverne Koreje Kim DŽong Una, izjavio je predsjednik Rusije Vladimir Putin.
Sastanak Kima i Putina (Foto: kremlin.ru) -
Sastanak Kima i Putina (Foto: kremlin.ru)

On je na prijemu u čast Kimove posjete Rusiji rekao da su prošle godine Moskva i Pjongjang obilježili 70 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa.

- Došli smo do tog datuma u veoma složenoj situaciji na međunarodnoj sceni. Međutim, uprkos tome, zahvaljujući inicijativama Kim DŽong Una, u posljednjih nekoliko mjeseci situacija se stabilizuje - rekao je ruski predsjednik.

Putin je naglasio i da Rusija teži da aktivno učestvuje u procesu pronalaska političkog i diplomatskog rješenja za korejski problem.

On je pozdravio i napore sjevernokorejskog rukovodstva zbog uspostavljanja direktnog dijaloga sa SAD, kao i napore da se odnosi između Sjeverne i Јužne Koreje normalizuju.

Ruski predsjednik je ponovio stav Moskve da ne postoji alternativa mirnom rješavanju nuklearnog problema Korejskog poluostrva, te je izrazio uvjerenje da će Rusija nastaviti da sarađuje kako bi se tenzije smirile.

- Kako glasi korejska mudrost: "Zajedničkim snagama i planinu je moguće pomjeriti". Siguran sam da u tome leži suština uspjeha - zaključio je Putin.

Lider Sjeverne Koreje Kim DŽong Un je rekao da je njegov dijalog s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, koji je započeo bio konstruktivan, i dalje biti takav.

- Nadam se da će se naši pregovori nastaviti u istom smjeru, kao plodni i konstruktivni - rekao je Kim.

Sastanak Kima i Putina trajao je oko dva sata, dvostruko više od predviđenih 50 minuta.

U toku je sastanak delegacija dve države koji se odvija na Saveznom univerzitetu u Vladivostoku, na krajnjem istoku Rusije.