latinica  ћирилица
25/04/2019 |  11:27 ⇒ 12:24 | Autor: RTRS

Srpska i Srbija o uspostavljanju prekograničnog rezervata biosfere "Drina"

Predstavnici Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske i zaštitu životne sredine Srbije održali su u Banjaluci inicijalni sastanak o nominaciji i uspostavljanju prekograničnog rezervata biosfere "Drina".

Sastanak je prva aktivnost zaključka sjednice dvije Vlade o uspostavljanju takvog rezervata, koji bi ušao na Uneskovu listu, a koji je planiran prostornim planom Srbije i Srpske.

U resornom ministarstvu ističu da je to značajna aktivnost, jer do sada nijedno prirodno dobro iz BiH nije na listi svjetske prirodne baštine.

- Ovo je prilika da pored naših prašuma imamo, prvi put pokrećemo inicijativu za uspostavljanje prekograničnog zaštićenog područja, čime se otvaraju brojne mogućnosti za Republiku Srpsku i BiH. Mogućnosti za razvoj turizma i naučnih istraživanja su brojne. Prvi podaci pokazuju da su posetioci zainteresovani i da će svi koji dođu da vide park "Drina", imati mogućnosti da vide i park "Tara" - rekla je Željka Stojičić iz Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske.

Rezervati biosfere daju lokalnom stanovništvu mogućnost da razvijaju i turističke potencijale tog područja i svoje lokalne proizvode lakše predstave, jer dolaze iz rezervata biosfere koji je pritom i prekogranični, naglasila je Јasmina Јović iz Ministarstva za zaštitu životne sredine Republike Srbije.